Mainos

Hemilältä esitys Kuusamon yhteismetsälle maanvaihdosta

Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä (sit.) on tehnyt Kuusamon yhteismetsälle esityksen yhteismetsän arvokkaiden vanhojen metsien vaihtamisesta Kuusamossa ja Hyrynsalmella sijaitseviin valtion maihin.

Esitys perustuu valtioneuvoston viime vuoden huhtikuussa tekemään periaatepäätökseen osapuolten välisestä maanvaihdosta. Yhteismetsän osakaskunta käsittelee esitystä 5. lokakuuta. Vaihdossa valtion omistukseen siirtyisi yhteismetsän alueita Kuusamosta runsaat 13500 hehtaaria. Yhteismetsä saisi valtion maita Kuusamosta ja Hyrynsalmelta yhteensä noin 26000 hehtaaria. Yhteismetsän alueiden arvoksi muodostuu maa- ja metsätalousministeriön mukaan 140 miljoonaa markkaa ja valtion alueiden arvoksi 120 miljoonaa markkaa. Valtio on maksanut jo vaihdon välirahaa 25 miljoonaa markkaa. Hemilän esityksessä viiden miljoonan erotus katsottaisiin vaihdossa yhteismetsälle tulevaksi kertaluonteiseksi haitankorvaukseksi tilusten pirstoutumisesta aiheutuvista lisääntyvistä hallintokuluista sekä prosessissa yhteismetsälle aiheutuneista muista kuluista.

Yhteismetsän mielestä laskelmat tarkoitushakuisia

Yhteismetsän toiminnanjohtajan Martti Rautiaisen mukaan valtion maanvaihtoesityksen arvolaskelmat ovat tarkoitushakuisia. -Ongelmana on lisäksi se, että poikkeuksellisen runsaspuustoisten ja hakkuukypsien alueiden vastikkeeksi tarjotaan reippailla hakkuilla käsiteltyjä metsiä, jotka käsittävät runsaasti taimikoita ja nuoria metsiä, hän sanoo. Tämä merkitsee Rautiaisen mukaan yhteismetsälle hakkuiden huomattavaa supistumista useiden vuosikymmenien ajaksi. Valtioneuvoston talouspoliittiseen ministerivaliokuntaan Hemilän esitys on tarkoitus viedä 6. lokakuuta. Kaiken kaikkiaan maanvaihtoasiaa on pyöritelty jo neljä vuotta.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.