Mainos

Hemanus: Journalismi hokee voittajien näkökantoja

Tiedotusopin professori Pertti Hemanus pitää suomalaisen journalismin tulkintoja maailman tapahtumista yksipuolisina. Samoin kuin historia on voittajien historiaa, niin journalismin valtavirta peilaa vahvojen näkökantoja - hävinneiltä ei kysytä mitään.

Hemanus on juuri saanut päätöksen jäähyväisluentosarjansa Tampereen yliopistossa. Hän siirtyy eläkkeelle vuodenvaihteessa. Hemanus kuvaa journalismia ikkunaksi, likaiseksi ikkunaksi todellisuuteen. Parhaimmillaankin journalismi tulostaa vain likiarvoja. Tosin parempaa kuvaakaan ei ole tarjolla. Journalismin esitystaso on Hemanuksen mukaan toki noussut. Esitystavallisesti niin kirjoitettu kuin radioitu ja televisiosta tulevakin tiedotus on tyylikkäämpää ja taidokkaampaa kuin koskaan ennen.

Eniten Hemanusta närästää journalismin tulkinta historiasta. Virkavelvollisuuksista vapautuneena hän aikoo ryhtyä puolustamaan Paasikiven-Kekkosen-Koiviston linjaa, jota nykymuodin mukaisesti loataan. Eniten parjataan Urho Kekkosta pelkästään siksi, että hän oli kolmikon ärsyttävin.

Valikoivaa nälkäkuvaa

Maailman mitassa Hemanus ihmettelee nykyjournalismin tulkintoja hyvästä ja pahasta. Esimerkiksi sopii USA:n ja Irakin ristiriita.
-Yhdysvaltain presidenttiin on lyöty hyvän ja hänen irakilaiseen virkaveljeensä pahan leima, mutta mihin on unohdettu Irakin kansa, se joka talouspakotteista kärsii?

Maailman valtaisan nälkäongelman raportointia hän pitää irvokkaana. Pohjois-Korean talousjärjestelmä on epäonnistunut, mutta maan kansalaisten nälkäongelma on vain pisara meressä. Pelkästään Yhdysvaltain slummeissa on Hemanuksen mukaan nälkäisiä enemmän kuin Pohjois-Koreassa. Nykyisin vain ei ole muodikasta puhua länsimaiden nälkäisistä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.