Mainos

Helvetin enkeleiden kokous sujunut rauhallisesti

Helvetin enkeleiden maailmankokous on alkanut rauhallisesti Hämeenlinnassa. Suomeen on saapunut lähes 600 Helvetin enkeliä. Rajavartiolaitos on käännyttänyt yhteensä 69 enkeliä ja vapaaehtoisesti on kääntynyt 86. Lentoasemilla ja satamissa ei ole ollut järjestyshäiriöitä käännytyksien vuoksi.

Helvetin enkeleitä Helsingissä elokuussa 2000

Hämeenlinnan apulaispoliisipäällikön Martti Salmelan mukaan suurin osa jengiläisistä oli kello 18 mennessä perillä Vanajanlinnassa. -Puoleen yöhön mennessä ei ole ollut ongelmia, mutta tottahan toki poliisi on puuttunut liikennerikkomuksiin, Salmela myöntää. Jengiläiset tarkastettiin juhlapaikkaan menevän tien kummassakin päässä. Niin ikään poliiseja parveili kaupungilla sekä lähiympäristössä takaamassa liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta. Vartiointi Vanajanlinnan kiinteistöjen edessä oli tänään jo täysin eri luokkaa kuin edellisenä päivänä. Nyt sisäänmenoteiden edessä istui kulkulupien tarkastajia ja vartijoita. Tuntui siltä, että ohikulkevia autojakin syynättiin tavallista tarkemmin. Vanajanlinnan alueella työskentelevien kulkulupien takana lukee englanniksi teksti: Älä lyö minua kovaa, olen Sinua suojelemassa. Mutta naishenkilökuntaakaan ei pelota: -Meitähän tarvitaan palvelemaan, eräs työntekijöistä sanoi. Vanajanlinnan pääsisäänkäyntiä komistaa banderolli, jossa lukee Hell s Angels World Run 2000. Sisäänkäynnin alueella parveili vartijoiden lisäksi koko päivän ajan mustapukuisia miehiä moottoripyörineen. Niin ikään kaupungilla sijaitsevien majapaikkojen edustoilla on ollut vilkasta. Uteliaita töllöttäjiäkin riitti eikä enkeleitä pelätty. Enemmänkin ihmeteltiin.

Ensimmäistä kertaa pikaoikeudenkäynnit

Hämeenlinnassa kokeillaan viikonlopun aikana ensimmäistä kertaa pikaoikeudenkäyntimenettelyä. -Käräjäoikeus on toimintavalmiudessa yötä päivää, kertoo johtava kihlakunnansyyttäjä Osmo Harju. Sekä syyttäjänvirasto että käräjäoikeus ovat kännykänsoiton päässä, kumpikin kahden henkilön miehityksellä. Jutut otetaan hetimmiten pikakäsittelyyn ja tuomiot napsahtavat samantien.

Helvetin enkeleitä


Moottoripyöräjengi Helvetin enkelien kokoukseen odotetaan heidän oman arvionsa mukaan 500 - 1000 osanottajaa. Poliisi ei odota, että itse kokous aiheuttaisi isompia häiriöitä. Suurempana uhkana pidetään kilpailevien motoristijengin välisiä kiistoja ja niistä sivullisille aiheutuvaa vaaraa. Kokoukseen odotetaan jopa tuhatta Helvetin enkeliä ympäri maailman. Helvetin enkeleiden kokous päätyy sunnuntaina.

Poliisiylijohtaja kieltäisi Helvetin enkeleiden kokouksen

Reijo Naulapää

Poliisiylijohtaja Reijo Naulapää haluaisi kieltää Helvetin enkeleiden kokoontumisen Hämeenlinnaan. Sanomalehti Suomenmaassa Naulapää arvioi Helvetin enkeleiden kokoontumisen maksavan miljoonia markkoja. Eilen Suomeen saapui vajaat 400 kokouksen osanottajaa, joista rajavartiolaitos käännytti lähes 50. Yhtä moni päätti kääntyä takaisin vapaaehtoisesti. Käännytysten syitä ovat olleet muun muassa jengiläisten henki- ja väkivaltarikokset.

Myös Ruotsin poliisi on uutistoimisto TT:n mukaan käännyttänyt kaksi tanskalaista moottoripyöräjengin jäsentä. He olivat tulleet Tanskasta lautalla Ruotsin Varbergiin. Suomen rajalla tehdyt käännytykset perustuvat muiden maiden poliiseilta saatuihin tietoihin jengiläisten rikollisesta menneisyydestä. Käännytetyt ovat muun muassa syyllistyneet vakaviin väkivalta-, henki- ja huumerikoksiin. Suomen Helvetin enkelit eivät pidä käännytyksiä aiheellisina ja he haluavatkin selvittää toimiiko, rajavartiolaitos lakien mukaan.

Helvetin Enkeleitä

Rajavartiolaitokselta kerrotaan, että eilen käännytetyiltä motoristeilta ei löydetty huumeita.

-Toissapäivänä huumeita löytyi viideltä käännytetyltä, kertoi Helsingin rajatarkastusosaston päällikkö Ilkka Herranen. Eilen käännytetyt olivat kansallisuudeltaan ainakin ruotsalaisia, norjalaisia, tanskalaisia, saksalaisia ja belgialaisia. Herrasen mukaan kaikkien käännytykset on toimeenpantu sillä perusteella, etteivät henkilöt ole täyttäneet maahantuloedellytyksiä.

Ulkomaalaislain mukaan maahantulija saadaan käännyttää, jos hänen voidaan tuomitun vapausrangaistuksen perusteella olettaa syyllistyvän vakavaan rikokseen. Käännytysperusteeksi hyväksytään myös se, että hän saattaa vaarantaa yleistä järjestystä tai turvallisuutta. -Käännytykset ovat sujuneet rauhallisesti, ilman järjestyshäiriöitä, Herranen sanoi.

Vanajanlinnan portit sulkeutuvat

Vanajanlinnassa alettiin valmistautua Helvetin enkeleiden maailmankokoukseen eilen aamuna. Hämeenlinnassa sijaitsevaan hotelliin eikä sen lähiympäristöön ole enää asiaa kenelläkään muulla kuin kansainväliseen moottoripyöräjengiin kuuluvilla.

-Meillä on nyt yksityistilaisuus kuten on ollut monena muunakin viikonloppuna, sanoo toimitusjohtaja Pekka Vihma viitaten muutamiin viimeaikaisiin julkkishäihin. Hän kertoo, että aikanaan yhteydenotto tuli järjestävän yrityksen kautta, joka kysyi tiloja moottoripyörätapahtumalle. Vasta myöhemmin kävi ilmi, että kysymyksessä on Helvetin enkeleiden vuoden tärkein kansainvälinen tapahtuma, World Run.

Helvetin enkeleitä

-Jollei tapahtumaa olisi voitu järjestää Hämeenlinnassa, se olisi viety jonnekin muualle. Joka tapauksessa järjestö oli valinnut Suomen tapahtumansa sijoituspaikaksi. Niinpä neuvotteluissa päädyttiin siihen, että paikka on sopiva, sanoo Vihma.

Hämeenlinna maailmankartalla

-Nyt ollaan maailmankartalla ja saatu julkisuutta, hymähtää apulaiskaupunginjohtaja Tapani Hellstén. Hän sanoo, ettei kaupungilla olisi ollut juridisia keinoja kieltää tapahtuman tuloa ja myöntää, että tilanteessa oltiin aika voimattomia. Niinpä kaupungin ei ole ollut edes mahdollista ottaa asiaan virallista kantaa.

-Hämeenlinnan kaupunki ei ole osapuolena tapahtumassa, vaan asia on täysin Vanajanlinnan vuokraajayhtiön ja Helvetin enkeleiden välinen. Olemme olleet kuitenkin alusta saakka tiiviissä yhteistyössä poliisin kanssa, korostaa Hellstén.
(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja