Mainos

Helsinkiläismiesten uskomaton säkä – karhu nurin kymmenessä minuutissa

17:13

Neljän miehen helsinkiläisporukka kaatoi karhun alle varttitunnissa varhain tänä aamuna Ilomantsin Hattuvaarassa. Saaliiksi tuli noin 60-kiloinen erauspoika eli noin puolitoistavuotias uroskarhu.

– Eipä voisi olla parempi tuuri. Säkällä mentiin paikkaan jota kokeneemmat ehdottivat eikä siinä mennyt kuin 10 minuuttia ja siihen se karhu tuli, kertaa aamun tapahtumia karhun kaatanut helsinkiläinen Eero Paanajärvi.

– Kuulin ensin puhinaa ja luulin sitä koiraksi, mutta sehän olikin pieni karhu.

Porukassa oli kolme passimiestä ja koiramies koirineen. Koiraa kehuttiin vuolaasti.

– Karhun voi näköjään saada hyvällä tuurilla pienelläkin porukalla.

Punavuoren miesten karhujahti eteni alusta saakka muista karhuporukoista poiketen.

– Nukuttiin rauhassa ja mentiin metsään vasta puoli kuudelta. Muut painelivat sinne jo ennen viittä ja aikaisemminkin, Paanajärvi hekotteli.

Miten tätä juhlitaan?

– Saunotaan ja ehkä otetaan pari olutta.

Jahdin painopiste muuttumassa

Pohjois-Karjala on ollut karhunmetsästyksen kuuminta aluetta jo toistakymmentä vuotta. Enimmillään maakunnassa on ollut muutama vuosi sitten noin 90 pyyntilupaa ja ne on pääsääntöisesti myös saatu käytettyä.

– Nyt täällä ei ole enää markkinatunnelmaa. Jahdin painopiste on siirtymässä kasvavan kannan alueelle, myöntää toiminnanohjaaja Jari Inkinen Ilomantsin riistanhoitoyhdistyksestä.

Karhukantaa halutaankin levittää kannanhoitosuunnitelmalla Keski- ja Kaakkois-Suomeen sekä osiin Pirkanmaata, Keski- ja Etelä-Pohjanmaalle.

– Siellä taitaa olla jahtimiehiä jo paikoin enemmän kuin täällä idässä, Inkinen epäilee.

Levittäytymisvyöhykkeen lupamäärä Keski-ja Kaakkois-Suomessa on tänä vuonna 36. Se on kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna. Kehittyvän kannan alueelle Etelä- ja Länsi-Suomeen on myönnetty yhdeksän poikkeuslupaa. Poronhoitoalueella on oma 42 karhun pyyntilupakiintiö. Määrä on pysynyt viime vuoden tasolla.

Pohjois-Karjalassa viisi kaatoa

Pohjois-Karjalassa lupamäärä on pudonnut karkeasti kolmasosaan huippuvuosista. Tänä vuonna lupia on 29.

– Jahti lähti selvästi aikaisempia vuosia maltillisemmin liikkeelle. Tämä on suuri hämmästys minulle, arvioi karhunmetsästyksen johtaja Esa Räty tilannetta iltapäivällä.

Kello 15 mennessä maakunnassa oli kaadettu vain viisi karhua, kun hurjimpina vuosina aloituspäivän kokonaissaalis on noussut jopa lähelle 30 karhua.

Itä-Suomessa karhukantaa verotettiin rajusti monta vuotta. Väliin sattunut heikko marjavuosi verotti kantaa myös talviunien aikana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.