Helsinkiläinen ravintola tarkasti koronapasseja jo keskiyöllä – Avin tarkastaja kertoo, miten passin käyttö on järjestettävä

2:43
Tällainen on koronapassi ja näin sitä käytetään – katso video!

Aluehallintovirasto (avi) valvoo viikonloppuna ravintolarajoitusten noudattamista. Helsingissä osa ravintoloista aikoi ottaa koronapassin käyttöön jo perjantain ja lauantain väisenä yönä.

MTV Uutiset seurasi koronapassin käyttöönottoa suorana helsinkiläisessä ravintola Wallisissa puolenyön tienoilla. Asiakkaat suhtautuivat passien tarkastamiseen rauhallisesti.

Ravintolassa laitettiin puoliltaöin musiikki hiljaiselle ja passit tarkastettiin kaikilta asiakkailta.

Eduskunta hyväksyi perjantaina koronapassia koskevan lainsäädännön. Koronapassi tulee voimaan huomenna lauantaina, jolloin moni ravintola on ilmoittanut ottavansa koronapassin käyttöön.

Koronapassi voidaan ottaa käyttöön tiloissa, joissa olisi muuten käytössä rajoituksia.

Tällä hetkellä se tarkoittaa ravintoloita leviämisvaiheen alueilla eli Uudellamaalla, Päijät-Hämeessä, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla, joissa ravintolat saavat ilman koronapassia olla auki yhteen asti yöllä.

Helsinkiläinen yökerho Apollo kertoo ottavansa koronapassin käyttöön jo puoliltaöin ja jatkavansa toimintaa aamuyöhön saakka.

– Pilkku tulee klo 04. Koronapassi vaaditaan, mainitaan ravintolan sivuilla.

Aluehallintovirasto valvoo ravintolatoimintaa viikonlopun aikana yllätystarkastuksin.

– Etelä-Suomen aluehallintovirastosta on joka tapauksessa kolme tarkastajaparia valvomassa tartuntatautilain velvoitteita tulevana viikonloppuna. Jos koronapassilaki tulee voimaan, niin muun tarkastuksen ohella valvotaan myös koronapassilainsäädännön noudattamista, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Samuel Haataja.

Haatajan mukaan ravintoloiden ei tarvitse ilmoittaa, ottavatko ne käyttöön koronapassin vaihtoehtona rajoituksille. 

– Riittää, että koronapassi on mukana ravintolan tartuntatautilain mukaisessa suunnitelmassa.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

7:08
Sote-valiokunnan varapuheenjohtajan mukaan koronapassiin täytyy jatkossa tehdä muutoksia – katso mielenkiintoinen haastattelu yllä olevalta videolta!

Avin tarkastajat eivät voi tarkistaa asiakkailta koronapasseja.

– Jos herää epäilys, että ravintolassa ei ole tarkistettu koronapasseja kaikilta asiakkailta ja järjestelmä vuotaa, avin tarkastajalla on mahdollisuus määrätä henkilökuntaan kuuluva tarkistamaan asiakkaalta koronapassi.

Haatajan mukaan ravintoloiden ei tarvitse esimerkiksi ohjata asiakkaita ulos ravintolasta tänään kello 24 ottaakseen koronapassin käyttöön. 

– Ei ole tarvetta laittaa pihalle. Ravintolan tulee varmistaa, että henkilöt, jotka asiakkaina puoliltaöin ovat, ja joilla ei ole koronapassia, ohjeistetaan lähtemään ulos. He, joilta koronapassi löytyy, ja ravintola sen tarkistaa, voivat jäädä jatkamaan iltaa.

Avin mukaan koronapasseja ei siis välttämättä tarvitse tarkistaa ravintoloiden ovella, vaan ne voidaan tarkastaa myös sisällä ravintolassa.

– Lähtökohtaisesti ravintolat itse omavalvonnassaan määrittelevät, miten he tulevat koronapassin tarkistamisen toteuttamaan. Heillä on velvoite tarkistaa, että jos he käyttävät koronapassia, jokaisella sisällä olevalla asiakkaalla on koronapassi. Keinot ovat ravintolassa väljästi valittavissa.

Juttua muokattu kello 14.54: Päivitetty tieto, että eduskunta on hyväksynyt koronapassia koskevan lainsäädännön.

Päivitys kello 20.04: Päivitetty tieto keskiyön suorasta lähetyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja