Koronavilkku unholaan: Tartuntatautilakiin muutoksia – useista säännöksistä on tarkoitus luopua

Pöllöraati: Korona jäi sotauutisoinnin jalkoihin 11:25
Pöllöraati: Korona jäi sotauutisoinnin jalkoihin.

Hallituksen esitys tartuntatautilain väliaikaisista muutoksista pyydetään lausuntoja keskeisiltä toimijoilta, tiedottaa sosiaali- ja terveysministeriö. Useista säännöksistä on tarkoitus luopua.

Voimaan jäisivät lähinnä yleiset hygieniavelvoitteet ja mahdollisuus asettaa rajoituksia epidemiatilanteen niin vaatiessa.

Hygieniavelvoitteiden avulla pyritään hillitsemään koronaviruksen leviämistä, kun yhteiskunta jälleen avautuu, tiedotteessa sanotaan.

Esityksen mukaan toissijaisena keinona kunnat ja aluehallintovirastot voisivat jatkossakin rajoittaa asiakas- ja osallistujamääriä korkean riskin toiminnoissa, jos epidemiatilanne niin vaatii.

Kunnat ja aluehallintovirasto päättäisivät jatkossa myös ravintolatoiminnan rajoituksista valtioneuvoston sijasta.

Vasta viimeisenä keinona kunnat ja aluehallintovirasto voisivat sulkea julkisia tiloja sellaisissa tilanteissa, joissa voi syntyä merkittävän laajoja tartuntaketjuja. Näin tehtäisiin tosin vain, jos terveydenhuollon kantokyky ja väestön terveys olisivat vakavasti uhattuina. 

Koronapassi jäisi pois

Lakimuutoksen jälkeen koronapassia ei voisi enää käyttää koronarajoitusten vaihtoehtona silloin, jos rajoituksia joudutaan ottamaan käyttöön. 

Matkustukseen EU:n digitaalisia koronapasseja kuitenkin yhä myönnetään.

Jokainen jäsenmaa määrittelee omassa lainsäädännössään, kuinka EU:n koronatodistusta kansallisesti hyödynnetään ja edellytetäänkö maahan saapuvilta voimassa olevaa koronatodistusta, tiedotteessa kerrotaan.

Koronavilkkua ei enää hyödynnetä

Koronavilkku-sovellus jää unholaan kesäkuun päätyttyä. Suurin osa ei saa enää virallista testitulosta sairastetusta koronasta, eikä siten terveydenhuollon antamaa avauskoodia sovellusta varten. 

Omikron-virusmuunnos leviää myös niin laajasti, ettei sitä pystytä enää jäljittämään.

Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan 1. heinäkuuta. 


Lue myös:

    Uusimmat