Viranomainen vinkkaa: Koronapassin lataamista ei kannata jättää baarin jonoon

10:03
MTV Uutiset kävi helsinkiläisravintola Rymy-Eetussa tutustumassa, miten koronapassin käyttö tarkistetaan ja miten asiakkaat uudistukseen suhtautuvat.

Useissa ravintoloissa otettiin lauantain vastaisena yönä käyttöön koronapassi, jonka avulla ne pystyvät pidentämään aukioloaikoja ja ottamaan enemmän asiakkaita sisään kuin leviämisvaiheen alueiden koronarajoitukset ovat aiemmin sallineet.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholihallinnon yksikön päällikön Riku-Matti Lehikoisen mukaan koronapassi oli otettu tarkastetuissa ravintoloissa hyvin käyttöön. Passittomien poistamisesta ravintoloista tai jonosta käännyttämisistä oli Lehikoisen mukaan selvitty enintään pienellä nurinalla.

Koronapassina toimii EU:n digitaalinen koronatodistus, jonka saa Omakannasta tai terveydenhuollosta pyytämällä tulosteena. Passin voi tulostaa myös itse kotona. Koronapassi kertoo saaduista koronarokotuksista, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista.

Omakanta kaatuili hetkellisesti ruuhkassa

Omakanta oli lauantain vastaisena yönä kaatuillut hetkellisesti, koska monet kirjautuivat sivustolle juuri puolenyön aikaan. Lehikoinen suositteleekin koronapassin lataamista etukäteen.

– Sen saa pdf-tiedostona tallennettua puhelimeen. Ei sitä kannata siihen ravintolajonoon jättää, Lehikoinen kertoo.

Helsinkiläisessä Wallis-ravintolassa passin kokeilu aloitettiin heti puoliltaöin lauantain vastaisena yönä. Wallis-ravintoloiden ketjujohtaja Timo Nyyssönen kertoo, että ennen puoltayötä kaikilta sisällä olleilta tarkistettiin koronapassit. Sisällä oli tuolloin arviolta 50–60 asiakasta.

– Muutamalla ei passi toiminut tai piti latailla, mutta valtaosalla tämä sujui moitteettomasti, Nyyssönen kertoo.

Nyyssönen arvioi, että ongelmaksi voivat muodostua yritykset käyttää oman passin sijasta esimerkiksi kaverin passista otettua kuvakaappausta. Tällaisia tapauksia tuli ilmi myös Wallisin yössä.

3:20
MTV Uutiset oli paikalla Wallis-ravintolassa, kun koronapassi vapautti baarin rajoituksista.

Passin käyttö ei vaadi ilmoitusta viranomaisille

Suuri ravintolatoimija HOK-Elanto otti koronapassin käyttöön 15 ravintolassa pääkaupunkiseudulla lauantaina. Toimialajohtaja Henriikka Puolanteen mukaan passin liiketoiminnalliset edut ovat merkittäviä etenkin yöravintoloissa, joissa rajoitukset ovat olleet todella kovat.

– Siellä on pitänyt lopettaa anniskelu puoliltaöin, ja nyt koronapassin avulla aikaa on mahdollista saada aamuneljään saakka. Ja toisaalta pienemmissä illanistujaispaikoissa on voinut puolet asiakaspaikoista olla käytössä, esimerkiksi 60 paikasta 30, Puolanne sanoo.

Ravintolat voivat itse päättää, minä kellonaikoina tai päivinä koronapassia käytetään: esimerkiksi arkipäivinä ravintola voi toimia koronarajoitusten mukaisesti ja viikonloppuna käyttää koronapassia.

Ravintoloilla on myös mahdollisuus pitää vain tietty osa ravintolasta passillisena.

Esimerkiksi Noho Partnersin helsinkiläisen Ravintola Teatterin yläkertaan vaadittiin lauantai-illasta koronapassi, kun alakerta suljettiin rajoitusten mukaisten aukioloaikojen mukaisesti, kertoo yhtiön pääkaupunkiseudun ruokaravintoloiden liiketoimintajohtaja Benjamin Gripenberg.

Koronapassin käyttöönotto ei vaadi ilmoitusta viranomaisille, mutta sen käyttö ja toimintatavat täytyy kirjata ravintolan omavalvontasuunnitelmaan. Ravintola ei siis voi yllättäen vaatia koronapassia esimerkiksi asiakasryntäyksen jälkeen lisätäkseen rajoitettujen asiakaspaikkojen määrää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja