Yksi syy esti koronapassin käytön osassa ravintoloita, Espoossa liki kolmannes asiakkaista ohjattiin ulos

3:20
Koronapassi antoi ihmisille luvan juhlia puoli viiteen – MTV Uutiset oli pelipaikoilla, kun ihmisten riemu ratkesi baareissa.

Pääosin koronapassin käyttöönotto sujui "mallikkaasti", sanoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston päällikkö Riku-Matti Lehikoinen.

Kaikki ravintolat eivät suinkaan ole ottaneet koronapassia käyttöön, mutta esimerkiksi monille yökerhoille pidennetyt aukioloajat ovat kelvanneet. Jo lauantaina koronapassia kysytään useammassa paikassa, alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen sanoo MTV Uutisille.

– Siellä missä tarkastajia oli, niin asiat olivat menneet oikein mallikkaasti. Tarkastukset sujuivat hyvässä hengessä, Lehikoinen sanoo.

– Asiakkaat olivat ymmärtäneet tilanteen. Ravintoloissa oli iloinen mieli siitä, että saa olla pitkään. Passiin oltiin tyytyväisiä, Lehikoinen jatkaa.

Liki kolmannes asiakkaista ulos

Koronapassi tuli voimaan puoliltaöin.

– Yhdessä Espoolaisessa ravintolassa 30 prosenttia asiakkaista oli jouduttu ohjaamaan ulos kun ei ollut passia, Etelä-Suomen AVI:n alkoholihallintoyksikön päällikkö Lehikoinen toteaa.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan Timo Lappi ei vielä lauantaiaamuna ollut kuullut yrittäjien kokemuksia koronapassin käyttöönotosta.

– Mutta yleisesti, kyllähän se on totta kai erittäin hieno asia. Olisin toivonut, että se olisi valmisteltu aikaisemmin. Yritysten toimintaa helpottavat asiat valmistellaan aina viime tipassa, Lappi arvioi.

Koronapassilaki hyväksyttiin perjantaina ja käyttöön se tuli vain tunteja myöhemmin. AVI:n Lehikoisen mukaan kireä aikataulu aiheutti ongelmiakin.

– Jotkut järjestyksenvalvojat olivat vähän nurisseet, kun ohjeistus tuli niin myöhään. Ei ollut kauhean montaa tuntia aikaa valmistautua, Lehikoinen kertoo.

Henkilöstöpula vaivaa yhä

Lehikoisen mukaan osa ravintoloista jäi vielä miettimään, ottavatko ne koronapassin käyttöön vai eivät.

Henkilöstöpula on jo tovin piinannut ravintola-alaa. Joissain ravintoloissa se myös esti koronapassin käyttöönoton.

– Joillekin tarkastajille oli kerrottu, että henkilökuntapulan vuoksi lyhemmätkin aukioloajat riittävät, Lehikoinen toteaa.

– Passi tuli niin lyhyellä varoitusajalla voimaan. Ei saada järjestyksenvalvojia ja muuta henkilökuntaa pitkille aukioloajoille.

"Jos herää epäilys..."

Aluehallintoviraston koronapassivalvojilla ei ole oikeutta tarkistaa asiakkaiden koronapassia.

– Jos herää epäilys, että jollakulla ei ole koronapassia, niin pitää ohjeistaa henkilökuntaa kysymään paperit. Jos passia ei ole, henkilö pitää poistaa, Lehikoinen selvittää.

Koronapassi on lopulta vain kuva, joten teoriassa samalla passilla voisi usea eri henkilö marssia esimerkiksi yökerhoon sisälle.

– Jos herää epäilys, ettei passi ole kyseisen henkilön oma, niin pitää kysyä henkilöpaperit. Tämä oli ollut käytäntö monissa paikoissa. Esille piti ottaa niin henkilöpaperi kuin koronapassikin.

Jos ravintola sanoo käyttävänsä koronapassia, mutta ei noudata sääntöjä, voi seurauksena olla ravintolan sulkeminen, Lehikoinen sanoo.

– Jos löytyy muutama asiakas ilman passia, niin ei siitä heti tehdä päätelmää, ettei ravintola noudata sääntöjä. Passittomat ihmiset pihalle ja jatkossa toimitaan lain mukaan. Jos lakia olennaisesti rikotaan, niin ravintola kiinni.

2:35
Liki 80 prosenttia suomalaisista kannattaa koronapassin käyttöönottoa, käy ilmi MTV uutisten kyselystä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja