Helsinkiläinen Tomi Saario, 27, kieltäytyi tekemästä suomenkielistä musiikkia ja muutti Lontooseen – näin katusoittajasta tuli maailmankuulun managerin suojatti

Ovet kotimaiselle musiikkikentälle olisivat auenneet Tomi Saariolle jo 18-vuotiaana. Jääräpäisyytensä ansiosta hän tekee nyt musiikkia Saksassa kansainvälisille markkinoille 

”Arvaa minkä maalainen tämä laulaja on?”, siskoni kysyy, kun radiosta soi letkeän kupliva Don't Hurt Yourself -kappale.

Kysymys on relevantti, sillä voisi kuvitella, että biisin takana on maailmankuulu ulkomaalaispoppari, mutta sen sijaan laulajana on tuusulaissyntyinen laulaja ja lauluntekijä Tomi Saario

Saarion kappaleita on kuultu radiosoitossa, mutta itse artisti on vielä monelle suomalaiselle totaalisen uusi tuttavuus. Googlettaessa vastaan ei tule liiemmin haastatteluja hänestä, ja herääkin kiinnostus siitä, että kuka tämän kuplivan ja persoonallisen äänen takana on. 

Otetaan siis selvää. 

Kaikki lähti yläilmoista

Saario sai ensikosketuksensa musiikkiin jo viisivuotiaana, kun hän sai lahjaksi isältään ja enoltaan, lauluntekijänä tunnetulta Timo Kiiskiseltä  kitaran.

17-vuotiaana Saario alkoi rustailla kappaleita ja uskaltautui laulamaan muuallakin kuin suihkussa. Unelma artistiudesta hautui jo mielessä, mutta suurimpana haaveena oli tuolloin jalkapalloilijan ura. 

Kohtalo päätti kuitenkin toisin, kun Saarion lentokapteeni-isä oli vaikuttunut poikansa taidoista ja päätti soittaa kappaleen työkaverilleen, lentokapteenina työskentelevälle, Disco-yhtyeestä tutulle Aki Eroselle.

Eronen oli puolestaan soittanut Saarion biisejä silloisen Sony BMG:n tuotantopäällikölle Olli Haloselle, joka oli kiinnostunut nuoren miehen soundista ja hänen kirjoittamistaan kappaleista. Levy-yhtiö oli todennut, että levytyssopimus voisi syntyä, jos Saario vaihtaisi laulukielensä suomeksi. 

– Suomen kieli laulaessa ei ole ikinä tuntunut omalta. Levy-yhtiössä todettiin, että jos haluan tehdä musiikkia englanniksi, niin minun sitten varmaan pitää muuttaa Englantiin, ja niinhän minä tein, Saario naurahtaa. 

– He tosin ehdottivat tuolloin, että tekisin musiikkia ensin suomeksi ja sitten englanniksi, mutta olin 18-vuotiaana hieman jääräpäisempi kuin nykyisin, hän jatkaa. 

Lontoon monet kasvot

Saario koki, että on luonteeltaan tarpeeksi hullu, jotta uskaltautui lähteä yksin Lontooseen tavoittelemaan intohimoaan. Hänen vanhemmillaan oli pieni pelko puserossa asian suhteen, mutta silti vahva luotto oman poikansa tapaan saavuttaa haluamaansa. 

Lontoo näytti kuitenkin nopeasti puolensa, sellaiset, jota ei välttämättä näe turistin silmin. Etenkin kallis hintataso koitui haasteeksi Saariolle. Hän ei kuitenkaan halunnut luovuttaa, vaan tienasi elantonsa katusoittajana sekä kiersi muusikkoryhmän kanssa pubeissa ja soitti pöydästä pöytään. Lontoon hienostoalueella tienestit saattoivat kivuta huippulukemiin – yhdestä keikasta saattoi kääriä rahaa miehen mukaan peräti 300–700 euroa.

– Hienostoklubeilla heillä ei ollut mitään käsitystä rahasta ja he luulivat , että kahvikuppi maksaa tyyliin sen pari tonnia. Klubeilla näkyi usein myös julkisuudesta tuttuja nimiä, kuten Hollywood-näyttelijä Colin Farrell.

Saario rakasti soittaa kadulla, koska siellä tapasi ihmisiä, jotka olivat aidosti kiinnostuneita hänen urastaan. Koskaan ei voinut myös tietää, kenet kohtaa. Kadulla ja open mic -tapahtumissa tuli ehdotuksia ja suuria lupauksia huipputuottajilta, jotka eivät aina toteutuneet. Neljän vuoden aikana Saariolle kertyi lähes 1000 pubi- ja open mic -keikkaa, sekä erinäisiä kokeiluja huippustudioissa.

– Tutustuin ison maailman ihmisiin ja he lupasivat paljon, mutta mitkään lupaukset eivät lopulta pitäneet paikkansa. Siinä vaiheessa minulla tuli fiilis, etten tarvitse ketään ja teen musiikkia yksin. 

Yhtäkkiä 

Kohtalo oli kuitenkin päättänyt jälleen toisin. Aikaisempien kohtaamisten seurauksena Saarioon otti yhteyttä hänen nykyinen managerinsa Jamie Hole, joka oli aikaisemmin työskennellyt supertähtien, kuten Justin Bieberin, Sam Smithin ja Kanye Westinkanssa. 

Samaan aikaan Saariolle alkoi tulla puhelinsoittoja levytyssopimuksiin liittyen niin Yhdysvalloista kuin Suomestakin. 

– En tiedä oikeasti, mitä siinä yhtäkkiä tapahtui. Mutta uskon, että kun alat keskittymään itseesi, etkä ole riippuvainen kenestäkään ja opettelet itse kantapään kautta ne vastoinkäymiset, niin ympärillesi tulee aura, joka alkaa vetämään hyviä asioita puoleensa, Saario pohtii. 

Myös Suomen Sony Music otti yhteyttä ja ehdotti tapaamista. Suomeen tultuaan Saario kiersi Suomen kolme suurinta levy-yhtiötä ja päätyi lopulta Sonylle. Sony otti yhteyttä puolestaan Saksan Sony Musicille, joka kiinnostui oitis artistista. Alkuvuodesta 2019 syntyi levytyssopimus yhdessä Saksan Sony Musicin alle kuuluvan Four Musicin kanssa. 

Saariolta ilmestyi huhtikuussa toinen sinkku, Don`t Hurt Yourself, jonka virallinen remix-versio julkaistaan tänään perjantaina 19. kesäkuuta. Remixistä vastaa hollantilaisdj-tuottaja Deepend. Saario on sanoittanut kappaleita myös muille artisteille, hänen kirjoittamaansa musiikkia löytyy muun muassa Kasmirinviimeisimmältä albumilta. Hänen tammikuussa ilmestynyt ensisinglensä Just A Little on noussut Saksassa radiolistan top100:n tuntumaan. 

Aikaisemmin keväällä Saario oli mukana myös Toivo Kärki - Uuden edessä -hyväntekeväisyyskappaleella. 

Ihailtavan itsevarma

Tällä hetkellä Saario on Suomessa ja hänen tavaransa Lontoossa managerin luona, kun koronatilanne ja tuore ero pakottivat pysähtymään hetkeksi kotikaupunkiin Helsinkiin. 

– Olen vähän miettinyt, että muuttaisin hetkeksi Berliiniin, missä levy-yhtiöni on. Kaikki on kuitenkin vielä tällä hetkellä auki. 

Koronakriisin aikana syntyi myös Don`t Hurt Yourself  -kappaleen musiikkivideo. Saario kuvasi videon kotonaan niin, että musiikkivideon ohjaaja Max Motel kertoi käskyjä videopuhelupalvelun Skypen kautta.

– Kämppääni tulee päivän aikana noin 10 minuutin ajan tietty auringonvalo, jota tarvittiin musavideossa. Siitä hetkestä saatiin lopulta tehtyä myös promokuva. 

Haastattelua tehdessä on selvinnyt, että Saario on ihminen, joka ei pelkästään haaveile isoista asioista, vaan haluaa myös toteuttaa niitä. Jäämme siis innolla odottamaan, miltä hänen tulevaisuutensa tulee näyttämään musiikin saralla. 

– Suunnitelmissa olisi olla isoin kansainvälinen miesartisti, mitä skandinaavista on koskaan tullut, Saario toteaa maanläheistesti, mutta silti ihailtavan itsevarmasti. 

Katso Tomi Saarion Don`t Hurt Yourself -musiikkivideo ylhäältä!

Lue myös:

    Uusimmat