Kotimaisen räppärin lähes valmis levy varastettiin Saksassa – nyt hehkutettu View on matkalla huipulle

Debyyttialbuminsa marraskuussa julkaisevalta View'lta ilmestyi tänään uusi musiikkivideo.

Rap-artisti View, oikealta nimeltään Juuso Ruohonen, 25, on ehtinyt jo luoda vakaan pohjan vasta alussa olevalle uralleen. Vaikka ensimmäistäkään albumia ei ole vielä julkaistu, View on keikkaillut viimeisen parin vuoden aikana eri puolilla Eurooppaa.

Tämän vuoden alussa View edusti Suomea yhdessä toisen kovassa nosteessa olevan suomalaisartistin, Alman kanssa Euroopan isoimpiin kuuluvassa musiikkialan ammattilaistapahtumassa Eurosonicissa Hollannissa.

Ensi vuoden puolella View suuntaa keikoille Saksaan, Sveitsiin ja Itävaltaan ja luvassa on esiintymisiä myös Aasiassa.

Tänään torstaina View julkaisi uuden musiikkivideon Say It Again -singleen, jolla vierailee normaalista poiketen englanniksi laulava Kasmir.

"Vanhat papat vetivät kolmen tunnin keikan"

Jos Ruohonen saisi valita kenet tahansa vierailemaan jollekin biiseistään, kenen valinta osuisi?

Freddie Mercury olisi kova. Jos pitää valita elossa olevista, valinta osuisi Axl Roseen. Olen ollut kova Guns N' Roses -fani, View kertoo hymy huulillaan MTV:n haastattelussa.

– Olen itse asiassa nähnyt unta siitä, että tekisin biisin Axlin kanssa! Ehkä näin voi joskus vielä siis tapahtua. Kävimme katsomassa Gunnareiden keikan kesällä Hämeenlinnassa. Siellä vanhat papat painoivat menemään kolmen tunnin keikan. Ei sitä itse jaksaisi. Kyllä sitä katseli monttu auki.

View'n into räppäämiseen juontaa juurensa lapsuuteen. Miehen isä on laulaja ja ääninäyttelijä Pasi Ruohonen.

– Olisinkohan ollut yhdeksän- tai kymmenenvuotias, kun faijani lähetti postissa Nasin Illmatic-levyn (1994). Sitä kautta tapahtui ensikosketus räppiin ja vähän rytmikkäämpään musiikkiin, Juuso Ruohonen kertoo.

– Suurin vaikuttaja elämässäni on ollut Michael Jackson. Olen aina ollut hirveä Jackson-fani. Hän sai palavan innon syttymään musiikkia kohtaan.

Ruohonen alkoi tehdä lauluja yläkouluikäisenä. Aluksi hän ei tehnyt rap-biisejä, vaan ihan tavallisia lauluja.

– Ensimmäiset kirjoittamani riimit käsittelivät hyvin arkipäiväisiä asioita. Mitä sitä nyt seiskaluokkalaisen päässä liikkuu: elämä on kivaa, jee jee. Niistä ajoista oma kirjoittaminen on muuttunut kyllä hyvin paljon.

Juuret Porissa

Juuso Ruohonen muutti Porista Helsinkiin 17-vuotiaana. Vähitellen hän tutustui helsinkiläisiin musiikintekijöihin.

– Tein hommia monien eri tuottajien kanssa. Nykyisen tuottajani kanssa soitimme molemmat Noah Kinin (esikoislevynsä vuonna 2011 julkaissut rap-artisti) bändissä ja sitä kautta päädyimme tekemään musiikkia yhdessä. Sitä on jatkunut nyt pari-kolme vuotta, View kertoo.

Ruohonen haaveili jo pienenä siitä, että saisi tehdä musiikkia.

– Mietin, että voin siinä ohessa työskennellä vaikka Siwan kassalla, kunhan voin tehdä musiikkia. Sitä ajatteli vielä jossain vaiheessa, että tällaisen kokeellisemman musan kanssa levy-yhtiön löytäminen Suomessa tuntui mahdottomalta, View sanoo.

– Tein sitten Saksaan muutamia biisejä ja Kanadaan myös, eri artistien kanssa. Sitten pari vuotta sitten julkaisimme ensimmäisen biisin Suomessa, Avalon-singlen. Silloin tajusin sen, että Suomessa on menty hurjasti eteenpäin tällaisen kokeellisemman soundin kanssa. Täältäkin löytyy kuulijoita.

Kahteen kertaan tehty debyyttilevy

Vuonna 2015 View'lle alkoi tapahtua Suomessa. Syksyllä 2015 artisti ylsi musiikkilehti Rumban Tulevaisuuden tusina -äänestyksessä hopeasijalle.

Paperi T:ltä alkoi tulla samoihin aikoihin soolomatskua ja pääsimme tavallaan siihen samaan aaltoon. Koen, että sinä vuonna Suomessa tapahtui musiikillisesti iso harppaus. Valtakunnallisella tasollakin ihmiset alkoivat tykätä siitä säröstä, minkä kokeellisempi rap on valtavirtaan tuonut, Ruohonen toteaa.

– Olen kokeillut räpätä myös suomeksi, mutta vielä olen pysynyt englannissa. Juureni ovat niin vahvasti englannin kielessä. Silloin, kun aloin tehdä räppiä, puhuin kavereiden kanssa englantia.

View'n marraskuussa julkaistava debyyttialbumi on julkaisua vaille valmis. Mutkiakin on mahtunut matkaan ja julkaiseminen viivästynyt.

– Luojan kiitos. Painoimme aika monta kuukautta ympäripyöreitä päiviä studiossa. Jouduimme tekemään melkein koko levyn kertaalleen uusiksi. Olimme Saksan Hampurissa Reeperbahn-festivaaleilla keikalla syksyllä 2016, kun meiltä pöllittiin reppu, jonka sisällä oli läppäri, jonka sisällä oli 4–5 valmiiksi tehtyä biisiä, Ruohonen kertoo.

– Backupit oli tehtynä, mutta ne olivat siellä samalla koneella. Silloin itkettiin. Nyt on backupit neljässä eri paikassa. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

Mikä on View'n suuri päämäärä? Haluaako hän tehdä suuren läpimurron Suomessa vai tähtääkö View nimenomaan kansainvälisille markkinoille? Vai kulkevatko nämä kaksi asiaa käsi kädessä?

– Uskon, että ne menevät siinä mielessä käsi kädessä, että asioiden on oltava Suomessa hyvin, jotta voi lähteä puskemaan ulkomaille. Toisaalta ne ovat kuitenkin kaksi ihan eri maailmaa, Ruohonen toteaa.

Taloudellinen selusta turvattu

Juuso Ruohonen ei elä pelkkää artistielämää. Mies on tehnyt mainosspiikkerin töitä vajaat viisi vuotta.

– Päädyin niihin hommiin isän jalanjäljissä. Hän on tehnyt niitä töitä 30 vuotta. Sitä kautta oppi nuorena poikana jo sen mainosnuotin, kun katseli, mitä toinen puuhaa, View kertoo.

– Minut sainattiin Loop-radioasemalle noin kolme vuotta sitten. Tuollaisen isomman radiokanavan kautta sitten alkaa poikia enemmän hommia. Siinä on musan ohella niin sanotusti toinen päivätyö.

View'n taloudellinen selusta on siis turvattu.

– Se on vaikuttanut tosi paljon siihen, että millaista musaa tekee. Ei ole mitään pakkoa, että homman pitäisi lyödä läpi. Ei ole taloudellista painetta, Ruohonen toteaa.

Katso alla View'n Say It Again -singlen uunituore musiikkivideo!


Lue myös:

    Uusimmat