Mainos

Helsinkiin uusi kasvitieteellinen puutarha

Helsingin Kumpulassa avataan ensi viikolla yleisölle uusi kasvitieteellinen puutarha.

Hetkessä ei kasvitieteellisen puutarhan rakentaminen onnistu. Kumpulan kartanon ympärille sijoittuvaa kuuden hehtaarin suuruista puutarhaa on rakennettu jo yli 20 vuotta.

- Kyllä sitä aikaa kuluu, kun siemenistä itse kasvatetaan kaikki taimet ja sitten vielä kasvatetaan ne niin isoiksi, että puutkin näyttävät puilta. Eikä kasvitieteellinen puutarha oikeastaan ole koskaan valmis. Kaisaniemen puutarha on jo 180 vuotta vanha eikä sekään ole vielä valmis, joten tuskin tämäkään ihan heti valmistuu, arvioi ylipuutarhuri Marko Pesu Kasvititeellisestä puutarhasta.

Kaikkiaan Kumpulan kasvititeellisestä puutarhasta löytyy 1 500 kasvilajia eli saman verran kuin Suomen luonnosta yhteensä. Kumpulan kasvit ovat Suomen lisäksi peräisin muun muassa Japanista, Pohjois-Amerikasta ja Kaukoidästä. Harvinaisimmaksi kasviksi ylipuutarhuri nimeää siperianlillukan.

- Se on aikoinaan Jyväskylästä rakennushankkeen alta pelastettu. Se on vaivoin saatu pidettyä hengissä ja onnistuttu lisäämään ja nyt se on täällä esillä.

Maailman paras puutarha

Kumpulan puutarhaan on hyväksytty vain luonnosta kerättyjä kasveja, joiden kaikkien alkuperä on tarkassa tiedossa. Kasvit ovat aitoja ja alkuperäisiä, risteytyksiä tai kaupallista alkuperää ei sallita.

- Tämä puutarha on tieteellisyyden puolesta tällä hetkellä maailman kärkeä. Maailmassa on vain harvoja kasvititeellisiä puutarhoja, joissa on näin tarkka tieteellinen ohjaus taustalla, kehuu ylipuutarhuri Pesu.

Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa citykanit ovat tehneet tuhojaan eikä uusi puutarhakaan ole niiltä turvassa.

- Ikävä kyllä tämäkään ei ole turvassa. Loppukesästä aloitamme kasvien suojaamisen verkoilla. Useampi kilometri verkkoa levitetään kasvien ympärille, jotta kanit eivät söisi kaikkea, kertoo Pesu.

Uusi Kumpulan kasvitieteellinen puutarha avataan yleisölle ensi keskiviikkona 10.6.

Ylipuutarhuri Marko Pesun haastattelu ja upeita kuvia kasvitieteellisestä puutarhasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.