Puolustusvoimat: Sotilaspoliisin ase on saattanut osoittaa siviiliä lentokenttäharjoituksessa – "Voinut tuntua siviilistä, että häntä on uhattu"

Varusmies osoitti naista aseella Helsinki-Vantaalla - harjoituksen johtaja kertoo tilanteesta 4:38
Harjoituksen johtaja Rainer Kuosmanen kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa miten tilanne pääsi tapahtumaan.

Poliisi selvittää, liittyykö Helsinki-Vantaan lentokentällä tapahtuneeseen harjoitukseen rikosta.

Sotilaspoliisin ase on voinut olla hetken kohti siviiliä, kun sotilaspoliisit kohtasivat ennalta-arvaamatta siviilejä Helsinki-Vantaan lentoasemalla järjestetyssä harjoituksessa, kertoo harjoituksen johtaja, Kaartin jääkärirykmentin apulaiskomentaja Rainer Kuosmanen.

– Ase on voinut olla hetken kohdistettuna sivulliseen; tilanteen kokeneen siviilin kokemusta ei sovi vähätellä, Kuosmanen kertoo MTV Uutisille sähköpostitse.

– On tosin oletettavaa, että sotilaat ovat pitäneet asetta pääsääntöisesti alaviistoon tai pitäneet asetta kohotettuna, mutta ns. "lasersäde-sääntöä" noudattaen, jolloin piippulinja ei kohtaa henkilöön. Tilanne on joka tapauksessa voinut tuntua siviilistä siltä, että häntä on uhattu aseella, hän kirjoittaa.

Siviilejä käskytettiin nostamaan kätensä

Helsinki-Vantaan lentokentällä tapahtuneessa harjoituksessa sotilaspoliiseja kohtasivat tämän hetkisen tiedon perusteella kolme harjoitukseen kuulumatonta henkilöä. Tapaus aiheutti ainakin yhdessä siviileistä huolta. Poliisi tekee tapahtuneesta esiselvitystä siitä, liittyykö tapaukseen rikosta.

Kuosmasen mukaan sotilaspoliisit olivat tilanteessa ilmoittaneet henkilöille olevansa sotilaspoliiseja, antaneet näille seis-komennon ja käsketty "pitämään kädet näkyvillä" ja "laskemaan kantamukset".

– Näiden käskyjen tarkoituksena on ollut rauhoittaa tilanne ja varmistaa, että henkilö on yhteistyökykyinen. Kaikki siviilit olivat tilanteessa toimineet käskyjen mukaisesti, jolloin tilanne oli kokonaisuutena rauhallinen.

Kuosmanen kertoo, että heidän tiedossaan ei ole toimintaa, jossa sivullinen henkilö olisi komennettu tai painettu maahan tilanteessa.

Lentokentällä kuulutettiin harjoituksesta

Kuosmanen painottaa, että harjoituksesta oli tiedotettu aktiivisesti. Lentoaseman oviin oli kiinnitetty harjoituksista kertovia tiedotteita ja paikalla oli 15 minuutin välein lentokenttäkuulutuksia, joilla pyrittiin vähentämään harjoitukseen liittyvää epätietoisuutta. 

– Tapaukset ovat äärimmäisen harvinaisia, mutta silloin tällöin harjoituskohteiden ollessa siviiliyhteiskunnan keskellä voi näin tapahtua, Kuosmanen kirjoittaa.

– Joskus sivullinen voi silti törmätä harjoituksen keskelle, jolloin voi vallita hetkellinen epäselvyys, varsinkin jos henkilön lähestymissuunta ja aikataulu vastaa harjoituksessa kuvattua uhkaa.

Kuosmasen mukaan tällöin ensisijainen tehtävä on paikan päällä tapahtuva asian selvittäminen ja pahoittelu. Tapahtunut käydään myös läpi toimineen joukon kanssa, jotta kehityskohteet löydettäisiin.

– Tämä Helsinki-Vantaan tapaus on vaikuttanut jo niin, että jatkossa me varaudumme antamaan viiveettä psykososiaalista tukea, jos tilanne sitä vaatii. Näitä on joskus harjoiteltukin, mutta Helsinki-Vantaan harjoittelussa sille ei nähty tarvetta, koska joukon ei harjoitusalueen rajauksista johtuen pitänyt törmätä sivullisiin.

Uhatuksi tullut voidaan kutsua varuskuntaan vierailulle

Mahdollinen virheellinen aseella sivullisen osoittaminen olisi Kuosmasen mukaan äärimmäisen harvinainen tapaus.

– Jos näin tapahtuu, se pyritään selvittämään kyseisen henkilön kanssa välittömästi ja mikäli tarvetta, niin edellä mainittu psykososiaalinen tuki voi myös tulla kyseeseen. Jos henkilö niin haluaa, voimme kutsua hänet esimerkiksi tutustumaan varuskuntaan ja meihin harjoituksessa mukana olleisiin ihmisiin. Pyrimme tekemään kaikkemme, ettei asia jäisi vaivaamaan, Kuosmanen vakuuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat