Mainos

Kuvat ja video: Näin poliisin erikoisjoukot nousivat Tallinnan-laivalle – helikoptereita ja syöksyveneitä

Tallinkin laivamatkustajat pääsivät eilen ihmettelemään hieman erikoisempaa viihdeohjelmaa, kun laivaan saapui sekä vesitse että ilmateitse useita poliisin ja rajavartiolaitoksen yksiköitä.

Kyse ei onneksi ollut tositilanteesta, vaan harjoituksesta, jossa pyritään taltuttamaan mahdollinen laivalla alkava joukkotappelu.

– Onko se todennäköinen, toivottavasti ei – mutta mahdollinen kuitenkin. Ongelma on tietenkin se, ettei sinne merelle maija-autolla mennä, Poliisihallituksen poliisijohtaja Tomi Vuori kommentoi harjoitusta MTV Uutisille.

Vuoren mukaan vastaavaan tilanteeseen varautumista on harjoiteltu useasti aiemmissa valmiusharjoituksissa. Tällä kertaa harjoitusta johtivat Viron poliisiviranomaiset. Aamulla harjoiteltiin laivaan nousua Helsingistä Tallinnaan matkanneella aluksella.

Jos Helsingin poliisin tviitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Auringon laskettua oli vuoro harjoitella uudelleen, tällä kertaa Tukholmasta Tallinnaan saapuvalla Tallinkin aluksella. Kumpikin harjoitus tapahtui Viron aluevesillä.

– Nämä ovat sellaisia kuvioita, missä korostetusti pitää olla hyvä viranomaisyhteistyö, yleensä vielä kahden valtion välillä, ja lisäksi myös vahva linkki operaattoriin, eli tässä tapauksessa laivayhtiöön, Vuori jatkaa.

Valmius toimia myös kansainvälisissä kärhämissä

Vuoren mukaan Suomen viranomaiset ovat valmiudessa toimimaan samalla tavalla myös kansainvälisillä vesillä tapahtuvissa kärhämissä.

– Suomella on intressi toimia, vaikka aluksen lippu voi olla mikä tahansa.

Vuoren mukaan harjoitukset sujuivat varsin mallikkaasti eivätkä matkustajat liiemmin säikähtäneet.

– Ei mitään yllätyksiä. On raportoitu, että sosiaalisessa mediassa näkyi valokuvia. On selvää, että ihmiset ovat kiinnostuneita. Heille toki kuulutettiin harjoituksesta etukäteen laivayhtiöissä ja laivoilla.

Apua niin miehistölle, viranomaisille kuin matkustajillekin

Myös Tallink Siljalla harjoitusta pidettiin erittäin tarpeellisena laivamatkustamisen turvallisuuden kannalta.

– Siinä pystyvät sekä miehistö, viranomaiset ja tarvittaessa matkustajatkin sitten osallistumaan ja auttamaan, näkemään käytännössä, miten homma voisi toimia. Toki todellinen tilanne on aina erilainen mutta jos sitä ei harjoittele, ei pysty mielikuvaharjoittelemaan, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd

– Tosi paljon harjoitellaan kaikenlaista, ainakin helikopterilaskeutumista, monesti vuoden aikana. Olemme kokeneet, että ne ovat puolin ja toisin tarpeellisia, Nöjd jatkaa.

Nöjd ei osaa arvioida, kuinka suureen joukkotappeluun laivaan lentäviä ja veneileviä viranomaisia tarvittaisiin oikeasti hätiin. Hänen mukaansa nyt harjoiteltua skenaariota ei matkustajalaivoilla ole aiemmin tapahtunut.

Yhdysvalloissa poliisien elokuisessa harjoituksessa kaikki ei sujunut niin kuin piti. Nainen kuoli ampumahaavaan osallistuessaan poliisiakatemian siviileille tarkoitettuun harjoitukseen Floridassa.

0:31

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.