Helsinki-Vantaalla historiallinen muutos ensi viikolla: "Enää ei tarvitse miettiä, mistä terminaalista on lähdössä"

Helsinki-Vantaan uusi terminaali 2 avautuu ensi viikolla 2:30
MTV Uutiset tutustui viime syksynä Helsinki-Vantaan uuteen terminaaliin, joka maksoi peräti 400 miljoonaa euroa. Katso videolta, miltä upouudessa terminaalissa näyttää.

Helsinki-Vantaan lentoasemalle saapuminen on jatkossa aiempaa yksinkertaisempaa. Finavia kertoo tiedotteessaan, että ensi tiistaista alkaen käytössä on vain yksi terminaali.

Helsinki-Vantaan lentojen lähtöselvitykset, turvatarkastukset ja matkatavaroiden luovutukset keskitetään yhteen terminaaliin. Muutos astuu voimaan tiistaina 21. kesäkuuta 2022.

Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Ulla Lettijeff iloitsee muutoksesta Finavian tiedotteessa.

– Enää ei tarvitse miettiä, mistä terminaalista on lähdössä tai mihin saapumassa, Lettijeff sanoo.

Kaikki yhden katon alle

Lentokentällä on jatkossa käytössä vain yksi terminaali, minkä kerrotaan selkeyttävän liikkumista. Muutos helpottaa myös matkustajia saattamaan tai hakemaan tulevia.

Vanhat terminaalit 1 ja 2 sekä niitä yhdistänyt kulkukäytävä poistuvat käytöstä.

Finavia kertoo tiedotteessaan, että vanhat lähtö- ja tuloaulat muutetaan matkustaja- ja henkilöstötiloiksi.

– Liki 10-vuotinen kehitysohjelmamme alkaa olla loppusuoralla, Lettijeff toteaa.

Valmista pitäisi tulla ensi vuonna, jolloin uusi matkatavaroiden luovutusaula otetaan käyttöön.

70 vuotta avajaisista

Edellisen kerran Helsinki-Vantaalla on Lettijeffin mukaan toimittu yhdessä terminaalissa lähes neljä vuosikymmentä sitten. Tuolloin käytössä oli vuonna 1969 avattu ensimmäinen varsinainen matkustajaterminaali, jota laajennettiin vuonna 1983.

Vuonna 1993 ulkomaan- ja kotimaanlennot eriytettiin, ja Helsinki-Vantaalle avattiin uusi terminaali kotimaanlentoja varten. Noin 15 vuotta myöhemmin toteutettiin lentoyhtiökohtainen terminaalijako, ja käyttöön otettiin terminaalit 1 ja 2.

Alun perin Helsinki-Vantaan lentoasema on avattu 70 vuotta sitten Helsingin kesäolympialaisiin.

Varaudu ruuhkiin

Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksessa on ollut viime aikoina poikkeuksellisen kovia ruuhkia. Viime perjantaina tarkastukseen piti pahimmillaan jonottaa jopa tunnin ajan.

Ruuhkien syyt löytyvät sekä työntekijäpulasta että historiallisen kovista matkustajamääristä, eikä pikaista helpotusta ole luvassa.

Koronapandemian vuoksi monet lentokentällä työskennelleet ovat vaihtaneet alaa, ja toisaalta pandemia aiheuttaa edelleen tavallista enemmän sairauspoissaoloja. Vastaavia ongelmia on ollut myös muilla eurooppalaisilla lentokentillä

– Henkilöresurssejahan ei pysty hetkessä taikomaan mistään. Palveluntuottajilla on kyllä rekrytointi ja koulutukset käynnissä, eli uskotaan, että pikkuhiljaa tilanne paranee. Mutta mitään nopeaa keinoa tähän ei ole. Muutenhan se toki olisi jo käytetty, Finavian kehitysjohtaja Sami Kiiskinen totesi STT:lle viime viikolla.

Kiiskisen mukaan Finavia on varautunut siihen, että ruuhkat helpottavat mahdollisesti vasta syksyllä.

Katso alta, miltä Helsinki-Vantaalla näytti viime viikon ruuhkien aikaan.

Helsinki-Vantaalla ennätysruuhkat - helpotusta ei ole tiedossa ainakaan hetkeen 2:02
KATSO MYÖS: MTV Uutisten toimittaja Saara Rantanen lähti lentokentälle selvittämään, kuinka pahasti Helsinki-Vantaa ruuhkautui.

Lähteet: Finavia, STT

Lue myös:

    Uusimmat