Helsinki-prosessia kritisoidaan konkretian puutteesta

Lähipäivinä Helsingissä huipentuu Suomen ja Tansanian luotsaama yritys kesyttää globalisaatio. Parin vuoden ajan erilaisissa seminaareissa on mietitty, miten globalisoituva maailma saataisiin oikeudenmukaisemmaksi ja demokraattisemmaksi. Kriitikkojen mielestä tämä niin kutsuttu Helsinki-prosessi ei saanut paljoakaan aikaan.

Kansalaisjärjestöt käynnistivät tapahtuman iltapäivällä Finlandiatalossa. Viralliset avajaiset ovat huomenna ja silloin paikalle odotetaan 600 ihmistä yli 70 maasta. Kokoontuminen on Suomen ja Tansanian luotsaaman hankkeen kulminaatiopiste.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Suomi ja Tansania haluavat luopua pari vuotta kestäneestä vetovastuusta ja toivovat muiden maiden jatkavat tätä Helsinki-prosessiksi nimettyä hanketta.

Erilaisten seminaarien ja tapaamisista järjestäminen on maksanut Suomelle reilut neljä miljoonaa euroa. Monien Helsinki-prosessia seuranneiden mielestä tulokset jäivät kuitenkin vähiin.

- Helsinki-prosessi päättyy dialogiin, joka on auki. Eikä Suomen valtio tai kukaan muukaan toimija oli sitoutunut mihinkään konkreettiseen. Siinä mielessä mitään erityistä ei ole saatu aikaan, sanoo kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki Helsingin yliopistosta.

- Hyvää projektissa on ollut se, että tässä on ollut tasapuolisesti eri tahoja mukana, mukaanlukien kansalaisjärjestöt. Mutta kääntöpuoli on se, että nimenomaan konkretia on jäänyt puuttumaan, toteaa kehityspoliittinen sihteeri Matti Hautsalo Kehitysyhteistyön palvelukeskuksesta.

Kokousta isännöivät Suomen ja Tansanian ulkoministerit eivät kritiikistä hetkahda vaan vakuuttavat uskoaan asiaan ja sen eteenpäinviemiseen. Samaa mieltä on myös presidentti Tarja Halonen, joka osallistunut ja tukenut Helsinki-prosessia.

- Kyynikot tietävät, miten vaikeaa tämä on. Mutta optimistit - he muuttavat maailman, Halonen pohtii.

Siinä terveisiä Max Jakobsonille ja muille, jotka ovat moittineet Halosen globalisaatioharrastusta suureksi illusioksi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 07.09.2005)

Lue myös:

    Uusimmat