Helsinki aikaistaa toisen koronarokotteen antamista – johtajalääkäri: "Yksikään rokote jääkaapissa tai pakkasessa ei auta"

7:04
Katso video: Pitäisikö toista rokoteannosta aikaistaa, kuten Oulussa? Helsingin kaupungin johtajalääkäri vastaa.

Helsinki aikaistaa tehosteannoksen antamista nykyisestä aikataulusta. Syynä tähän ovat muun muassa ihmisten vilkas liikkuvuus kesällä ja delta-variantin leviäminen. Esimerkiksi Oulussa tehosterokotteen antamista on jo aikaistettu.

Suomessa on keväästä lähtien ollut käytössä yleisesti kahdentoista viikon annostusväli. Nyt siis mietitään, voisiko annostusväli olla tätä tiiviimpi.

MTV Uutiset Liven haastattelema Helsingin kaupungin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kertoo Helsingin kaupungin tekevän päätöksen tehosterokotteen antamisesta pian.

– Yksikään rokote jääkaapissa tai pakkasessa ei auta. Meillä on hieman hiipumassa ensirokotteen hakeminen, joten on kannatettavaa, että tehosterokotteen saa ennemmin, Lukkarinen sanoo.

Lukkarisen mukaan päätös tulee joissakin päivissä.

– Kyse ei ole siitä, onko päätös tehty. Harmillisesti tässä on kyse nyt teknisestä järjestelmästä eikä mistään muusta.

– Ajan varaaminen ja muuttaminen on ihmisille työlästä, jos sen joutuu tekemään soittamalla. Tähän mennessä ajanvarausjärjestelmä on ollut lukittuna kahteentoista viikkoon, etteivät ihmiset varaisi aikaa aikaisemmin. Nyt se pitää ajastaa uudelleen.

Ajan varaaminen tehosterokotteeseen on ollut myös mahdollista vain samaan paikkaan, jossa ensimmäinen rokote on otettu. Näitä yritetään kehittää nyt niin, että se olisi aiempaa joustavampaa ja helpompaa.

– Pelkona on tietysti se, että suuri määrä ihmisiä haluaa yhtäkkiä aikaistaa rokoteaikaansa ja meille tulee valtava puhelinsuma, joka kuormittaa jo nyt varsin rajallisin resurssein toimivaa järjestelmää.

– Tämän haluamme välttää ja varmistaa, että ihmiset saavat asioitua sähköisesti.

Rokotteen saa pian ilman ajanvarausta

Delta-variantin leviäminen on Lukkarisen arvioiden mukaan suurin tekijä sille, että tartuntaluvut ovat korkeampia viime kesästä.

– Tartuntoja on satoja päivässä. Ilmeisesti hyvä rokotekattavuus kuitenkin vähentää sairaala- ja tehohoidon tarvetta. Sikäli ei tarvitse olla niin huolissaan.

– Kyse on silti vaarallisesta taudista ja tartuntoja tulee hurjia määriä. Siksi rokotteita olisi erityisen tärkeä saada väestöön entistä enemmän.

Viime viikolla Helsingissä kokeiltiin walk in-rokotepistettä, jossa ensimmäisiä rokotteita annettiin ilman ajanvarausta. Lukkarisen mukaan kokeilu oli varsin onnistunut.

– Osa joutui odottamaan ennen kuin päästiin alkuun, mutta olimme yllättyneitä siitä, miten moni ihminen tuli hakemaan rokotteen ilman ajanvarausta.

– Tuhat ihmistä rokotettiin. Otamme tämän järjestelyn käyttöön ihan lähipäivinä. Aloitamme ajanvarauksettoman rokottamisen kaikissa rokotuspisteissä lähipäivinä. Tavoite on, että ihmiset saavat rokotuksen matalalla kynnyksellä jatkossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja