Kolmansia rokotteita varataan nyt kilpaa Helsingissä – ylilääkäri kertoo pahimman ruuhkan helpottaneen, ja miten kuuluu toimia, jos omikron iskee ennen omaa rokoteaikaa

Rokoteajan saa Helsingissä melko nopeasti – terveysasemien johtajalääkäri kertoo, miten kolmas rokotekierros on sujunut 6:42
Millaisessa tilanteessa voit saada kolmannen rokotteen, vaikka edellisestä tehostepiikistä olisi alle neljä kuukautta? Videolla Helsingin terveysasemien johtava ylilääkäri Timo Lukkarinen vastaa myös tähän. Katso koko haastattelu!

Helsingin kaupungin rokoteajanvaraus ruuhkautui, kun ajanvaraus aukesi myös kaikille yli 12-vuotiaille ja kolmansien rokotteiden osalta 18–59-vuotiaille. Helsingin terveysasemien johtava ylilääkäri Timo Lukkarinen kertoo, että rokotetahti pyritään pitämään korkeana kaikin keinoin.

Pahimman ruuhkan yli on jo kahlattu.

– Tällä hetkellä tilanne on se, että ajanvarauksia on tehty paljon ja varauksia on tehty pitkälle viikkojen päähän. Tilanne on sikäli rauhoittunut, että aikoja saa jonkin verran. Myös ajanvarauspuhelimeen pystytään vastaamaan jo lähipäivinä, Lukkarinen sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Tahti oli kovaa tapaninpäivänä

Ruuhkaa on nyt saatu purettua sen verran että jotkut ovat jopa saaneet aikaistettua omaa rokoteaikaansa. Tilanne on huomattavasti parempi kuin aiemman ruuhkapiikin aikaan, jolloin varauskontakteja oli jopa 100 000 päivässä.

Rokotteen kysyntä on kovaa.

– Esimerkiksi tapaninpäivänä rokotimme Malmin pisteessä noin tuhat riskiryhmään kuuluvaa. Iltapäivästä vielä avasimme muutaman sata aikaa ja ne menivät puolessa tunnissa lennosta tapaninpäivän aikana.

"Ottajia kyllä löytyy"

Tällä hetkellä Helsingissä on 165 000 ajanvarausta kirjattuna kolmansille annoksille.

– Ottajia kyllä löytyy. On harmillista, että ajat ovat niin kiven alla tällä hetkellä, että emme pysty kysyntään paremmin vastaamaan.

Rokotustahdin hiipuminen myöhemmin on myös mahdollista.

– Se että onko tämä sitten suuri alkuryntäys ja myöhemmin ihmiset eivät sitä kuitenkaan ota, jää nähtäväksi. Tilanne kuitenkin on se, että omikron-variantti leviää tällä hetkellä voimakkaasti ja jos se tulee sairastettua ennen kuin kolmas rokote on saatuna niin voi hyvillä mielin odottaa neljättä kierrosta jossakin vaiheessa. Heti koronan sairastamisen jälkeen tehostetta ei saa, Lukkarinen muistuttaa.

Tahti pystytään säilyttämään jatkossakin

Teknisesti on mahdollista pitää yllä hyvin tiivistä rokotetahtia ja sen jatkuminen on myös toivottavaa.

– Nykytahtiin pystytään kyllä ja tarkoitus olisi, että sitä lisätäänkin. Me emme ole tällä hetkellä tyytyväisiä siihen, että rokotteita annetaan noin 30 000 viikossa. Kyllä siinä halutaan päästä suurempiin lukuihin. Viime kesänäkin annettiin parhaimmillaan yli 50 000 rokotetta viikossa. Siihen kyllä tähdätään jos ei korkeampiinkin.

– Tällä hetkellä ei levätä, vaan tehdään kaikkemme, että rokotuksia entisestään nopeutetaan ja toki iso toive on että ulkopuoliset toimijat tulevat mukaan – esimerkiksi yksityiset työterveyshuollot, että rokotteita saataisiin jaettua niin paljon kuin mahdollista. Niitä kuitenkin on.

Lue myös:

    Uusimmat