Mainos

Helsingin seudulla alle 300 000 euron talo on edullinen

Pääkaupunkiseudun asukkaat ovat tottuneet siihen, että 300 000 euroa on jopa halpa hinta omakotitalosta.

MTV Uutisten tutkivan ryhmän selvityksessä Helsingin seudun omakotitaloja oli 98. Vuoden aikana niistä myytiin 42.

Seudulla kauppa kävi aavistuksen muuta maata tehokkaammin. Koko maan taloista saatiin myytyä toukokuun loppuun mennessä 40 prosenttia.

Kiinteistömaailman välittäjä Marko Välimäki hämmästelee Helsingin lukemaa.

– Kuulostaa yllättävän alhaiselta. Oma näkemykseni on, että kauppaa tehdään tasaisesti. Viime vuosina kauppa on käynyt välillä jopa liian hyvin. Nyt ei ole tarvettakaan ylikysynnälle. Tämä on kiva tilanne kotitalouksille, kun tarjontaa on ja kaupantekoa voi miettiä rauhassa.

Helsingin OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Merja Siivonen puolestaan myöntää, että pienestä piristymisestä huolimatta talokaupassa ei eletä ns. normaalitilannetta.

–Erityisesti omakotikauppa on ollut tukkoista ja myyjät saattavat joutua myymään taloaan pitkään.

Selvityksessä mukana olleista Helsingin seudun taloista 80 prosenttia maksoi vähintään 300 000 euroa. 

Helsingin seudulla näistä kohteista myytiin 37 prosenttia, kun muualla maassa yli 300 000 euron taloista vain joka neljäs meni kaupaksi.

Vaikka pääkaupunkiseudulla muuta maata kovempaan hintatasoon on totuttu, on hinnalla toki merkitystä, sanoo Siivonen.

– Täällä Vantaa on kaupan veturi kahdesta syystä. Ei pelkästään siksi, että hintataso on esimerkiksi Espoota halvempi vaan myös siksi, että myyjien hintaunelmat ovat realistisia. Nykytilanteessa vallitsee ostajan markkina, eivätkä he useinkaan lähde pitkiin tarjous-vastatarjous  -operaatioihin vaan vaihtavat kohdetta, jos hinta ei laske.

Kauppa näyttää käyneen parhaiten pääkaupunkiseudulla Sipoossa. Siellä esittelyssä vuosi sitten olleista 13 talosta myytiin kahdeksan. 

Siivosen mukaan Sipoon hyvää myyntiprosenttia  voi selittää se, että siellä myynnissä on ollut uudehkoja hyväkuntoisia taloja.

– Ostajat hakevat kohtuullisen muuttovalmiita asuntoja.

Välittäjä tunnistaa Kallio-ilmiön

Viime aikoina on puhuttu ns. Kallio-ilmiöstä. Kun lapsiperheet ovat muuttaneet edullisempien omakotitalojen perässä pääkaupunkiseudun kehyskuntiin, nyt liikettä on toiseen suuntaan.

– Kyllä vastaliikehdintää on. Usein työpaikat ovat alun pitäenkin sijainneet Helsingissä. On haluttu mennä kehyskuntaan toteuttamaan omakotitalounelmaa. Nyt se on tehty ja halutaan palata. Esimerkiksi erotilanteissa puolisot usein palaavat takaisin kaupunkiin, Välimäki arvioi. 

Myös MTV Uutisten selvityksessä kaupunkiseutujen hintaerot näkyivät selvästi. Helsingin alue on omassa sarjassaan.

– Kyllä tuota hintaeroa voi pitää huolestuttavana. Useinhan jos jossain kunnassa tapahtuu taloudessa ikävää, monet perheet katsovat pääkaupunkiseudun suuntaan. Täältä on kuitenkin vaikea löytää samantasoista asuntoa samalla rahalla. 

Helsingin seutu: 

taloja98
myyty42
myymättä56
myynnissä25


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.