Helsingin pörssissä karu alkuvuosi: kahdeksan suurinta yhtiötä laskussa, metsäteollisuudessa tuotantoleikkauksia

Maailmalla osakekurssit ovat lähteneet tänä vuonna nousuun, mutta Helsingin pörssissä on vaisua. Analyytikoiden mukaan Suomen suurimmat yhtiöt ovat haavoittuvia tilanteessa, jossa maailmantalous kasvaa heikosti. Erityisesti metsäteollisuudessa on edessä kovia aikoja, eikä polttoaineyhtiö Nestekään ole suojassa.

Biopolttoaineet ovat olleet Nesteelle hyvä bisnes, mutta yhtiön osakekurssi on pudonnut kesäkuun lopulla tuntuvasti. Välitön syy on yhtiön juhannusviikolla esittämä arvio biopolttoaineiden ylitarjonnasta vuosille 2025–2027, mutta myös jakeluvelvoitepäätöksillä on vaikutusta.

– Suomen suuryhtiöistä tuntuu, että jokaisella on omat vaikeutensa. Ruotsin vähemmistöhallituksen päätös laskea jakeluvelvoitetta osui suoraan Nesteeseen, jolle kyseessä on merkittävä biopolttoaineen markkina-alue, sanoo päästrategi Lippo Suominen S-Pankista.

Lisäksi Suomen hallitusohjelmassa todetaan, että valtion osakeomistuksia on tarkoitus vähentää neljällä miljardilla eurolla. Neste on yksi mahdollisista yhtiöistä myyntilistalla.

Metsäteollisuudella vaikeat ajat

Metsäteollisuudessa sellun ylitarjonta oli jo tiedossa, kun Stora Enso suunnittelee Kotkan Sunilan sellutehtaan sulkemista. Ongelmat osuvat alalle myös laajemmin, mikä näkyy myös pakkauskartonkien kysynnässä. 

Kotka Millsin omistava itävaltalainen Mayr-Melnhof antoi juhannusviikolla tulosvaroituksen paperi- ja kartonkiliiketoimintaan.

– Kartonkimarkkinoilla on heikko tilanne, sillä kysyntä on heikentynyt ja varastot ovat täynnä. Yhtiöt rajoittavat jo tuotantoa, ja tämän hetkisen arvion mukaan rajoitukset jatkuvat kesäkuukausien ajan ja todennäköisesti vielä alkusyksyn aikana, toteaa seniorianalyytikko Henri Parkkinen OP:sta.

Hänen mukaansa Kiinan talouden avautumisella ei ainakaan toistaiseksi ole ollut merkittävää positiivista vaikutusta metsäteollisuustuotteiden kysyntään.

Muutenkin valopilkut ovat harvassa Helsingin pörssissä. Yleisindeksi on laskenut kolme prosenttia, kun samana aikana pörssi-indeksit Ruotsissa ja Tanskassa ovat vahvistuneet kymmenen prosenttia.

Nousijoita ovat lähinnä it-yhtiöt ja yllättäjänä lentoyhtiö Finnair, joka hyötyy matkailun palautumisesta. Yleisesti suomalaisyhtiöt kärsivät nyt poikkeuksellisen paljon maailmantalouden heikosta tilasta. Pörssissä kahdeksan suurimman yhtiön osakekurssit ovat olleet tänä vuonna laskussa.

Lue myös:

    Uusimmat