Analyytikko: Metsäyhtiöiden liikevoitot laskevat jopa 80 prosenttia – "Tosi kovista liikkeistä puhutaan"

Tiistaista on tulossa vilkas päivä taloudessa, sillä useat suomalaiset pörssiyhtiöt julkaisevat osavuosikatsauksensa. Finnairilta odotetaan edelleen vahvaa tulosta, metsäyhtiöltä taas reilua pudotusta edellisvuoteen verrattuna.

Pörssiyhtiöissä käy tällä viikolla kova kuhina. Tiistaina tuloksensa julkaisevat metsäjätit UPM ja Stora Enso sekä lentoyhtiö Finnair. Matkustuksen palautuminen antaa odottaa, että Finnair jatkaa edellisen vuosineljänneksen tavoin hyvää tuloskuntoa.

Silti lentoliikenteen lähitulevaisuuteen liittyy huolia.

– Oletettavasti nämä luvut ovat entisestään vahvistuneet. Eli sekä matkustajamäärät että hinnat on kehittyneet hyvin suotuisasti. Mutta kun taas katsotaan eteenpäin, niin uskoisin, että väistämättä tämä taloussuhdanne sekä nousevat polttoainekustannukset alkavat tulevina kvartaaleina syömään myös Finnairin näkymiä, sanoo pääanalyytikko Antti Saari OP:sta

Metsäteollisuuden huippuvuotta seuraa raju pudotus

Metsäyhtiöiden osalta on jo etukäteen on tiedossa, että viime vuoden kuuma markkinatilanne on vaihtunut ylitäysiin varastoihin ja epäselviin tulevaisuuden näkymiin.

– Keskimääräisesti kotimaisten metsäyhtiöiden tulosten pitäisi laskea noin 80 prosenttia vuodentakaisesta. Toki siellä on alla älyttömän kovat vertailuluvut, mutta ilman muuta silti tosi kovista liikkeistä puhutaan, Saari sanoo.

Analyytikkojen mukaan myönteisimmät tulokset kuullaan pankkien ohella konepajayhtiöiltä, joihin talouden sykli vaikuttaa metsä- ja metalliyhtiöitä hitaammin. Keskiviikkona ovat vuorossa Koneen, Konecranesin sekä Valmetin tulokset. Niistä odotetaan edelleen vahvoja, mutta näkymistä kertovat enemmän tiedot yhtiöiden uusista tilauksista.

Lue myös:

    Uusimmat