Suomalaisten yritysten tulosten odotetaan laskevan tuntuvasti – vain yhdeltä alalta odotetaan jättituottoja

Tällaisia tulosuutisia suomalaisyrityksiltä odotetaan tällä viikolla 1:46
Katso video: Tällaisia tulosuutisia suomalaisyrityksiltä odotetaan tällä viikolla.

Helsingin pörssin suurimmat yhtiöt alkavat julkaista heinä-syyskuun tuloksiaan tällä viikolla. Analyytikot odottavat tuloskaudesta vaikeaa. Yleisesti yhtiöiden tulosten arvioidaan heikkenevän jopa neljänneksellä viime vuoteen verrattuna.

Tunnelma suomalaisissa suuryhtiöissä ei juuri nyt ole kovin korkealla. Siitä kertoo Helsingin pörssin yleisindeksi, jonka lasku on jatkunut syksyn tulosjulkistusten alla. 

Analyytikot odottavat pörssiyhtiöiden voittoihin tuntuvaa laskua.

– Kyllä sieltä aika isoa miinusta on tulossa, sellaista reilun 20 prosentin tulospudotusta vuoden takaiseen verrattuna. Mutta täytyy toki muistaa, että kokonaisuuteen  vaikuttavat suhdanneherkät toimialat, erityisesti perusteollisuus eli metsä- ja terästeollisuus, sanoo pääanalyytikko Antti Saari Nordeasta.

OP puolestaan ennustaa, että suomalaisyhtiöiden yhteenlaskettu voitto heikkenee jopa 24 prosenttia heinä-syyskuun tuloksissa. 

Metsäteollisuuden markkinatilanne ei ole parantunut

Suomalaisen metsäteollisuuden vuosi 2022 oli poikkeuksellisen vahva. Inflaatio on kuitenkin syönyt pakkaus- ja sellutuotannon kannattavuutta, ja korkeasuhdanteen aikana tehdyt tilaukset tarkoittavat täysiä varastoja.

Osaketutkimusyhtiö Inderesin mukaan alan markkinatilanne ei ole oleellisesti parantunut touko-heinäkuun tuloskaudesta.

– Metsäsektori tulee tekemään erittäin huonoa tulosta tässä heinä-syyskuun aikana. Myöskään merkittäviä valopilkkuja paremmasta ei mielestäni ole uutisvirran perusteella havaittavissa. Toki nyt on jo vajottu niin alas, että pohjat alkavat olla nähty, sanoo pääanalyytikko Antti Viljakainen.

Konepajateollisuudessa nähdään vielä hyviä tuloksia, sillä tilauskantaa riittää ja inflaatiopaine alkaa hellittää. Silti sijoittajat seuraavat konepajayhtiöiden tulosjulkistuksia tarkasti.

– Markkinareaktio kulminoituu siihen, miten yhtiöt kertovat tilauskantojensa kehityksestä. Se on ehkä se iso kysymysmerkki tässä tilanteessa, kun meidän tärkeimpien vientimarkkinoiden eli Euroopan taloustilanne on ollut aika haastava viime aikoina, sanoo Nordean Antti Saari. 

Nokialla huolia, pankit tekevät tiliä

Tämän viikon odotetuimpia tulosjulkaisijoita ovat verkkolaiteyhtiö Nokia, sähköautojen latauslaitteiden valmistaja Kempower sekä finanssikonserni Nordea. 

Analyytikot arvioivat Nokian liikevoiton laskevan edellisvuoden vertailukauden 658 miljoonasta eurosta 543 miljoonaan euroon. Myös liikevaihdon odotetaan laskevan. 

Nokian osake on ollut tulosjulkaisun alla laskussa. Tähän vaikuttaa ruotsalaiskilpailija Ericssonin tiistaina julkaistu tulos, jossa yhtiön liikevaihto alitti odotukset kolmannella vuosineljänneksellä, ja yhtiö teki noin 2,5 miljardia euroa tappiota.

Taustalla on esimerkiksi verkkolaiteinvestointien hidastuminen tärkeillä Yhdysvaltain markkinoilla sekä yhtiön käynnissä olevat patenttikiistat.

Latauslaiteyhtiö Kempowerin osake on taas ollut pörssin epävirallinen tähti viime vuosina. Joulukuussa 2021 tapahtuneen listautumisen jälkeen osakkeen hinta on noussut vajaasta kuudesta eurosta parhaimmillaan yli 50 euroon.

Tulosjulkistuksen aikana miinusta on tosin tullut roimasti, mutta yhtiöön kohdistuu edelleen paljon odotuksia, sillä latauslaitteiden markkina kasvaa. Kempower voi siis olla torstain positiivinen yllättäjä.

Ainoana varmana voittajana tällä tuloskaudella voi pitää finanssialaa: analyytikot odottavat esimerkiksi Nordean heinä-syyskuun liiketoiminnan tuottojen nousevan lähes kolmeen miljardiin euroon edellisvuoden 2,5 miljardista eurosta.

Inflaatio kurittaa edelleen yleisesti taloutta. Samalla pankit tekevät tuntuvaa tuottoa koroilla.

Lue myös:

    Uusimmat