Helsingin pörssi

Sijoittajien epävarmuus varjosti kaupankäyntiä Helsingin pörssissä tänään. Etenkin Nokian, metalli- ja kemianyhtiöiden sekä kaupan osakkeiden nousut käänsivät Hex-yleisindeksin jälleen 0,6 prosentin nousuun. Pörssin osakevaihto oli jälkipörssi ykkösen jälkeen 702 miljoonaa markkaa.

Sijoittajien ostotarjouksista kuitenkin valtaosa eli 47 kappaletta nousi. 23 ostokurssia pysyi ennallaan ja 24 osakkeen ostotarjous laski. Eniten ostotarjoukset paranivat Santasalo-JOTin, Starckjohannin ja Suunnon osakkeet.

Santasalo-JOTin ja Askon osakkeet ajoi nousuun yhtiöiden tänään tekemä esisopimus Askon komponenttiliiketoiminnan siirrosta JOT-yhtiöihin. Markkinat arvostivat järjestelyä: Askon osakkeen hinta kallistui enimmillään 370 markkaan ja Santasalo-JOTin osakkeen hinta 52 markkaan, molemmat vuoden huippuhintoihin.

Askon päätöskurssi oli 365 markkaa, jossa oli nousua eilisestä 19 markkaa. Santasalo-JOTin osakkeen päivänousu oli 4,50 markkaa. Metallin indeksiä vahvistivat myös Valmetin kahden markan nousu takaisin 88 markkaan sekä Outokummun ja Koneen osakkeiden nousut. Myös muun muassa kompasseja valmistavan Suunnon nousun taustalla olivat omistusjärjestelyt. Sponsor myi pörssin välityksellä kolmanneksen yhtiöstä eli 1,75 miljoonaa osaketta useille kotimaisille ja ulkomaisille sijoittajille. Kauppa tehtiin kolme markkaa edellispäivän päätöskurssia kalliimpaan eli 58 markan kappalehintaan.

Starckjohannin osakkeen hinta kallistui yli 11 prosenttia eli 96 penniä 9,55 markkaan, ja osakkeen nousun taustalla on ennen muuta rakennustoiminnan elpyminen. Muita kaupan ryhmän nousijoita olivat Ford, Kesko ja Stockmannin B-osake.

Nokioiden hinnat vaihtelivat päivän kaupoissa 305-310 markan haarukassa. A-osakkeen päätöshinnaksi jäi 307,50 markkaa, jossa oli nousua kolme markkaa edellispäivästä. Myös New Yorkissa Nokia oli aamun ensimmäisissä kaupoissa nousussa.

Laskulinjaa päivän kaupoissa edustivat vakuutusyhtiöt, sijoitusyhtiöt, muiden palveluiden ryhmä ja teollisuudessa metsäyhtiöiden osakkeet.

Päivän pörssin vaihdetuin yhtiö oli Nokia 291 miljoonalla markalla. Suunnon vaihto nousi 103 miljoonaan, Starckjohannin 46 miljoonaan, UPM:n 24 miljoonaan ja Pohjolan 21 miljoonaan markkaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat