Mainos

Helsingin aravatuotanto alle tavoitteen

Hallituksen ja Helsingin seudun kuntien tärkein yhteishanke aravatuotanto on jäänyt pahasti alle tavoitteen. Tuoreen asuntoraportin mukaan valtion tukemaa asuntoa jonottaa alueella yli 170 000 ihmistä, valtaosa Helsingissä.

Asuntotilanteenparantaminen nousi keskeiseksi keväällä 2000 ministeri Suvi-Anne Siimeksen hallitusohjelmassa, jossa laadittiinhteistoimintasopimus valtion ja Helsingin seudun kuntien kesken.

- Perustavoite oli saada asuntotuotanto lisääntymään väestönkasvua vastaavasti helsingissä. Siihen tavoitteeseen ei päästy, sanoo kehittämisjohtaja Markku Tahvanainen ympäristöministeriöstä.

Vapaarahoitteisia asuntoja rakennetaan, mutta kyse on nimenomaan aravatuotannosta. - Arava -rakentaminen ei ole onnistunut sen mukaan kuin oli tavoite, eli 6 500 valtion tukemaa asuntoa tälle seudulle. Parina viime vuotena on tuotantona on ollut enintään 4 000 asuntoa, kertoo pääsuunnittelija Tarmo Halonen YTV:stä.

Tuleva valtion tukema tuotanto on vaikeuksissa ja kriisissä. Aravaehtojen lisäksi pullonkaulaksi mainitaan myös tonttipula. Sitäkin Yhteistyövaltuuskunnassa on tutkittu koko Helsingin seudun osalta samalla kun selvitettiin alueen kasvu ja sen vaatima rakennustarve.

- Rakennettavaksi on tulossa lähes puolet asuntoalaa siitä määrästä, mitä nyt on olemassa, joten kyllä siinä tontteja tarvitaan erittäin paljon. Kuntien yleiskaavat ja muut kaavat sisältävät suurin piirtein nämä asuntorakennusmaat. Suurta vajausta ei ole, mutta ajoittaista tonttipulaa tulee esiintymään, kaavailee kehityspäällikkö Antti Viren YTV:ltä.

Tonttimaan sijainti ei kuitenkaan satu aina yksiin kysynnän kanssa. Esimerkiksi Helsingillä on aravatonttipula juuri nyt, vaikka jossakin muualla on vapaata. Parhaillaan Helsinki neuvottelee valtion kanssa parin sadan hehtaarin alueesta Malminkartanossa. Ja satamatoimintojen siirtyessä Vuosaareen vapautuu konttien alta tonttia kymmenille tuhansille asukkaille.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 17.01.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.