Mainos

Helmikuu harvinaisen lauha – etelän lumet sulaneet puolitoista kuukautta etuajassa

Helmikuu ja koko talvi ovat olleet laajalti harvinaisen lämpimiä tähän asti. Maa on jo paikoin lumeton etelä- ja lounaisrannikolla.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan helmikuun lämpötilat ovat olleet keskimäärin reilut viisi astetta tavanomaista leudompia. Paikkakunnasta riippuen kyseessä on noin viidenneksi lauhin helmikuu tähän asti. Kuitenkin lähes koko maassa viime vuoden helmikuu oli tätä helmikuuta leudompi.

Helmikuun lisäksi koko talvi on ollut laajalti harvinaisen lauha, ainoastaan Lapissa talvi on ollut tavanomaisempi. Harvinaisella tarkoitetaan, että tällainen talvi toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Kuitenkin myös viime talvi ja vuoden 2008 talvi olivat erittäin lauhoja.

Maa paikoin mustana rannikolla

Ilmatieteen laitoksen mukaan lunta on keskimääräistä vähemmän maan etelä- ja keskiosassa. Maa on jo paikoin lumeton etelä- ja lounaisrannikolla. Pysyvä lumipeite lähtee etelässä ja lännessä rannikoiden tuntumasta tyypillisesti vasta maaliskuun viimeisen tai huhtikuun ensimmäisen viikon aikana.

Kainuusta Lappiin ulottuvalla alueella lumimäärä on melko lähellä tavanomaista. Eniten lunta on Kainuussa, Koillismaalla ja Käsivarren Lapissa. Esimerkiksi Ristijärvellä lunta on 115 senttimetriä, Puolangalla 108 senttimetriä ja Kilpisjärvellä 97 senttimetriä.

Terminen kevät on voinut jo alkaa paikoin maan eteläosassa, mikäli sää ei enää merkittävästi kylmene. Termisen kevään katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi nollan yläpuolella. Viime vuonna terminen kevät alkoi etelässä ja lounaassa 7.-8. helmikuuta, vaikka maaliskuussa olikin vielä kylmä jakso.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.