Mainos

Joulukuun ennuste: Lauhaa ja sateista – ”Valkea joulu ei mitenkään varmaa etelässä”

Tuoreen ennusteen mukaan sää on joulukuussa koko maassa tavanomaista lämpimämpää ja hieman keskimääräistä sateisempaa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n neljän viikon ennuste joulukuun loppuun asti ennustaa tavanomaista lämpimämpää säätä.

Musta vai valkea joulu tilastojen mukaan?

Jouluna pohjoisessa lunta on tyypillisesti liki 40 senttimetriä, Keski-Suomessa noin 30 senttimetriä ja Etelä-Suomessakin 5-10 senttimetriä. Lounais-Suomi ja etelärannikko ovat tyypillisesti joulun aikaan vähälumisimpia seutuja. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä lumetonta on jouluaattoaamuna keskimäärin joka kolmas vuosi. Esimerkiksi Sodankylässä lunta on ollut maassa aseman mittaushistorian aikana jokaisena jouluaattona.

Joulut ovat olleet runsaslumisia vuosina 1915, 1965, 1973, 1980, 1981 ja 2010. Tapaninpäivänä vuonna 1965 lumipeite oli ennätyksellisen paksu. Silloin Etelä-Suomessakin lunta mitattiin reilut puoli metriä – Tuusulan Ruotsinkylässä jopa 85 senttimetriä. Hyvin vähälumista on ollut puolestaan jouluina 1972, 1992, 2000, 2006, 2007 ja 2013.

Viime vuoden joulupäivänä lunta oli koko maassa, kun taas joulupäivänä 2013 maan etelä- ja keskiosassa oli lähes kokonaan lumetonta.

Tapaninpäivä vuonna 2011 oli etelässä ennätyslauha, kun ylin mitattu lämpötila oli Maarianhaminan lentoasemalla ja Kemiönsaaressa +9,9 astetta. Samana jouluna Suomea riepottelivat Tapani- ja Hannu-myrskyt. Alin joulun tienoon lämpötila, -43 astetta, on mitattu Sodankylässä vuonna 1947.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Sateiden ennakoidaan olevan jonkin verran keskimääräistä runsaampia.

– Vuoden loppuun asti matalapaineet vaikuttavat Suomen säähän. Sateet tulevat maan eteläosassa enimmäkseen vetenä, mutta Pohjois-Suomessa lumena. Lämpötila on aluksi laajalti plussan puolella, mutta laskee pakkaselle joulun vaiheilla etenkin pohjoisessa, etelässä ollaan nollan tienoilla, tulkitsee MTV Uutisten meteorologi Visa Salojärvi ECMWF:n ennustetta.

– Joulua edeltävällä viikolla sateet hieman vähenevät, mutta vieläkään ei ole mitenkään varmaa, saadaanko eteläänkin valkea joulu, toteaa Salojärvi.

Lunta on tähän mennessä ollut lähinnä maan pohjoisosassa ja paikoin idässä, muualla lumi on välillä käväissyt maassa. Esimerkiksi Pirkanmaalla Juupajoella mitattiin 24. marraskuuta jopa 44 senttimetriä lunta, mutta nämä lumet ovat jo sulaneet. Paikoin aivan etelässä ja lounaassa virallinen ensilumi on yhä satamatta.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat kokeiluasteella. Ne eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä. Pitkän ennustejakson sisään mahtuu lämpimiä ja kylmiä jaksoja.

Millainen oli joulukuu vuonna 2014?

Viime vuonna joulukuun keskilämpötila oli Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tavanomaista korkeampi koko maassa lukuun ottamatta aivan pohjoisinta Lappia, missä oltiin lähellä pitkäaikaista keskiarvoa. Kuukauden alkupuolisko oli harvinaisen leuto. Ylin lämpötila, +8,6 astetta, mitattiin Kristiinankaupungissa 4. joulukuuta 2014.

Joulun tienoille sattui kylmä sääjakso, jolloin lämpötila laski maan eteläosassa -20 asteen vaiheille ja Lapissa -30 asteen alapuolelle. Etelässäkin joulu oli valkea. Kuukauden alin lämpötila, -36,4 astetta, mitattiin Inarissa 29. joulukuuta. Kylmä jakso jäi lopulta lyhyeksi, sillä aivan kuukauden lopussa sää lauhtui voimakkaasti uudelleen ja lämpötila kohosi vuorokaudessa monin paikoin yli 20 astetta, paikoin lähes 30 astetta. Lunta oli viime vuoden joulukuun päättyessä lähes koko maassa. 

Paikkakuntatakohtaiset ennusteet, sadetutka ja lumitilannekartta MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.