Lämpöennätykset menivät rikki: Tammikuu ennätyksellisen leuto Lapin eteläpuolella – "Vastasi maalis-huhtikuun olosuhteita"

Etelä-Suomen talvi on ollut poikkeuksellisen harmaa ja leuto, mutta lämpötilat ovat normaalia korkeammalla myös Pohjois-Suomessa. Ilmatieteen laitos kertoo tiedotteessaan, että Lapin eteläpuolella rikottiin niin tammikuun keskilämpötilojen kuin ylimpien lämpötilojen ennätyksiä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tammikuu oli ennätyksellisen leuto aina Oulun korkeudelle saakka.

–  Osalla havaintoasemista edellinen ennätys rikkoutui jopa yli kahdella asteella, kertoo meteorologi Pauli Jokinen.

Mittaushistorian leudoin talvi suuressa osassa maata

Noin 60 prosentilla Suomen pinta-alasta päättynyt tammikuu oli mittaushistorian leudoin.

Tammikuu oli ennätyksellisillä alueilla yleisesti 7‒8 astetta tavanomaista leudompi. Vertailujaksona on käytetty vuosien 1981‒2010 keskiarvoa.

– Tammikuun keskilämpötila vastasi monilla alueilla tyypillisiä maalis-huhtikuun vaihteen olosuhteita, Jokinen jatkaa.

Suuressa osassa Lappia tammikuu oli 2‒5 astetta keskiarvoa lauhempi, mutta tätä ei voida kuitenkaan pitää poikkeuksellisena.

Koko maan keskilämpötila ylsi tammikuussa toiselle sijalle. Lämpimin tammikuu oli vuonna 1925, jolloin lauha sää ylsi myös Lappiin. Vertailukelpoisia koko maan tilastoja on olemassa 1900-luvun alusta.

Lapissa on ennätyksellinen lumipeite

Tammikuu on ollut tavanomaista sateisempi ja luonnollisesti sateet ovat Lapissa tulleet lumena: maamme pohjoisosaan on saatu lunta ennätysmäärä.

Lapin keskiosassa lunta oli tammikuun päättyessä paikoin jopa 110 senttimetriä, kun taas etelä- ja länsirannikko olivat edelleen pääosin lumettomia.

Näin runsaita sademääriä kerran kymmenessä vuodessa

Manner-Suomen osalta lännessä ja pohjoisessa sademäärät olivat 1,5-2 kertaisia tavanomaiseen verrattuna. Näin suuret sademäärät ovat monin paikoin harvinaisia eli ne toistuvat keskimäärin kerran 10 vuodessa tai harvemmin.

Melko tavanomaisiin sademääriin jäätiin lounaissaaristossa sekä maan itäosassa. 

Lue myös:

    Uusimmat