Mainos

Talvi on pahasti jäljessä tavanomaisesta

Marraskuun alku on ollut laajalti harvinaisen lauha. Terminen talvi on alustavien tietojen mukaan alkanut vasta osassa Lappia.

Viime viikolla Suomessa mitattiin marraskuun uusi lämpöennätys, kun Kemiönsaaressa oli 14,3 astetta. Lunta on tähän mennessä satanut lähinnä pohjoisessa, mutta sieltäkin lumi on välillä sulanut kokonaan pois. Nyt viikonloppuna osaan Lappia tuli uutta lumipeitettä.

– Termisen talven alkaminen on pahasti jäljessä tavanomaisesta. Tähän aikaan termisen talven pitäisi yltää jo maan keskiosaan, mutta nyt se on alustavien tietojen mukaan alkanut vasta Keski- ja Pohjois-Lapissa. Luntakin pitäisi olla tähän aikaan keskimäärin maan keskiosaa myöten, mutta nyt sitä on vain Koillismaalla ja Itä-Lapissa. Näin vähäluminen alkutalvi on ollut viimeksi vuonna 2011. Kevätpuolella saatiin silloin kyllä nauttia kunnon talvesta ja kovista pakkasista, toteaa meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitoksen operatiivisesta ilmastopalvelusta.

Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan alapuolella. Talveen osuu kuitenkin usein leutoja jaksoja ja pelkän pakkasen talvea meillä on Lapissakin aniharvoin. Terminen talvi alkaa keskimäärin laajalti maan pohjoisosassa jo lokakuussa, maan keskiosassa loka-marraskuun vaihteessa ja etelässä ja lännessä marraskuun loppupuoliskolla.

Terminen talvi on suuressa osassa maata pisin vuodenaikamme. Lapissa talvi kestää noin seitsemän kuukautta, Ahvenanmaalla vain noin kolme kuukautta.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan marraskuussa on ollut tähän mennessä poikkeuksellisen lauhaa lounaissaaristossa ja Perämeren rannikolla, muualla maan etelä- ja keskiosassa on puolestaan ollut harvinaisen lauhaa. Lapissakin keskilämpötila on tavanomaista korkeampi, mutta ei harvinaisen korkea. Säätilastoissa harvinaisella tarkoitetaan keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa toistuvaa ja poikkeuksellisella keskimäärin muutaman kerran sadassa vuodessa toistuvaa.


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja