Mainos

Tammikuu oli paikoin harvinaisen kylmä – ääripäät -41,2 ja +6,5 astetta

Tammikuu oli koko maassa tavanomaista kylmempi, maan etelä- ja keskiosassa paikoin harvinaisen kylmä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tammikuun lämpötilapoikkeama keskimääräistä kylmempään oli enimmäkseen neljästä seitsemään astetta. Edellisen kerran kylmempi tammikuu oli vuonna 2010, Lapissa vuonna 2003.

Kuukausi oli lämpötiloiltaan kaksijakoinen. Tammikuun kolme ensimmäistä viikkoa olivat laajalti kylmiä, mutta kuukauden lopulla sää lauhtui rajusti. Kuukauden alin lämpötila, -41,2 astetta, mitattiin Muoniossa 7. tammikuuta. Tammikuun ylin lämpötila oli +6,5 astetta ja se mitattiin Ahvenanmaalla Hammarlandin Märketissä 30. tammikuuta.

– Tammikuun kolme ensimmäistä viikkoa Suomi oli Venäjän korkeapaineen vaikutuksen alaisena ja ilmamassa oli mantereista ja kylmää. Loppukuussa suursäätila muuttui niin, että tuulet kääntyivät puhaltamaan lounaasta ja lännestä lauhaa ilmaa ja Atlantin matalapaineet pääsivät jälleen Suomeen. Tällaiset suuret vaihtelut ovat Suomen ilmastolle tyypillisiä talvisin. Meri lämmittää ajoittain huomattavasti talviamme, muuten talvet voisivat olla tammikuun alkupuolen kaltaisia ja vieläkin kylmempiä, sanoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Lumet hupenivat vesisateissa – maa jo paikoin musta

Tammikuun sademäärät olivat melko tavanomaisia. Tammikuun merkittävin lumisade osui Merikarvian ympäristöön 8. tammikuuta, jolloin lunta pyrytti ennätykselliset 73 senttimetriä vuorokaudessa. Luku on suurin Suomessa mitattu vuorokaudessa satanut lumisademäärä.

Lumet kuitenkin hupenivat etelässä ja lännessä kuun viimeisen viikon vesisateissa ja lämpöasteissa. Lunta oli kuukauden lopulla Koillismaata ja Lappia lukuun ottamatta tavanomaista vähemmän, lounaisrannikolla oli paikoin lumetonta. Eniten lunta oli tammikuun lopussa Keski-Lapissa, missä lumensyvyys oli yleisesti noin 70–80 senttimetriä.


Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja