Mainos

Sade-ennätyksiä rikki: Helmikuu ja koko talvi lauhoja ja sateisia

Viime kuussa Kouvolassa mitattiin mittaushistorian suurin helmikuun sademäärä. Maan keskivaiheilla talvikuukaudet ovat olleet ennätyssateisia. Kokonaisuudessaan talvi on ollut keskimääräistä lauhempi ja sateinen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan helmikuun koko Suomen keskimääräinen sademäärä oli mittaushistorian toisiksi suurin vuodesta 1961 lähtien. Vielä sateisempi helmikuu oli vuonna 1990.

Helmikuussa sataa keskimäärin noin 30 millimetriä, mutta tänä vuonna helmikuun sademäärä oli monin paikoin kaksinkertainen, paikoin jopa kolminkertainen tavanomaiseen verrattuna. Kouvolan Anjalassa mitattiin helmikuun sademääräksi 131,6 millimetriä, mikä on uusi helmikuun ennätys. Laajalti hyvin sateisia helmikuita on ollut viimeksi muun muassa vuosina 1995, 1998 ja 2002.

Epävakaisen ja sateisen suursäätyypin vuoksi aurinko paistoi helmikuussa laajalti keskimääräistä vähemmän. Esimerkiksi Jyväskylässä aurinko paistoi yhteensä vain 15,9 tuntia keskimääräisen 73 tunnin sijasta.

Sateinen sää kasvatti lumipeitettä Lapissa merkittävästi. Etenkin Keski-Lapissa lunta oli helmikuun lopulla noin metrin verran, mikä on ajankohtaan nähden harvinaisen paljon.

Helmikuu oli jälleen lauha

Helmikuu oli laajalti harvinaisen lauha. Kuukauden keskilämpötila oli maan eteläosassa -0,5…-2 astetta, maan keskiosassa -2...-3 ja maan pohjoisosassa -4…-7 astetta. Lukemat ovat noin viisi astetta, idässä jopa 6-7 astetta, tavanomaista korkeampia.

Kuukauden korkein lämpötila, +5,3 astetta, mitattiin Porissa 8. helmikuuta ja myös Salossa 10. helmikuuta. Kuukauden alin lämpötila oli -33,9 astetta ja se mitattiin Utsjoella 28. helmikuuta.

Myös viime vuonna helmikuu oli lauha. Silloin terminen kevät alkoi paikoin maan etelä- ja keskiosassa jo 17.-19. helmikuuta.

Talvi lauha ja sateinen kylmästä tammikuusta huolimatta

Kokonaisuudessa joulu-helmikuu eli kalenterikuukausien talvi oli keskimäärin tavanomaista lauhempi ja laajalti harvinaisen sateinen, maan keskivaiheilla jopa ennätyksellisen sateinen. Joulu-helmikuun yhteenlaskettu sademäärä oli alueella lähes kaksinkertainen tavanomaiseen verrattuna.

Joulu- ja helmikuusta poiketen sää oli tammikuussa kuitenkin hyvin kylmää ja kuivaa.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.