Mainos

Hellettä jopa 30 astetta ja kovaa salamointia – katso ennuste

Viikonloppu on aurinkoinen ja sää lämpenee. Ensi viikolla voidaan etelän sisämaassa päästä jopa 30 asteeseen tai lähelle sitä. Tulossa on myös rajuja ukkosia. Rannikolla on viileämpää ja siellä voi esiintyä sumua.

Jo lauantaina maan etelä- ja keskiosassa päästään 15 ja 20 asteen välille. Lapin yli kulkee heikko sadealue. Sunnuntaina Etelä-Suomen sisämaassa 25 astetta on jo lähellä. Pohjoisessakin on enimmäkseen aurinkoista ja 20 asteen lämpötilat ovat mahdollisia Oulun korkeudella asti. 

Ensi viikolla Suomeen virtaa yhä lämpimämpää ilmaa.

– Alkuviikolla 30 astetta on lähellä Etelä-Suomen sisämaassa, todennäköisimmin kaakonkulmalla. Oulun korkeudellakin voidaan päästä 25 asteen tienoille. Samalla ukkosriski kasvaa, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

Maanantaina voi ukkostaa etenkin etelässä, tiistaina jo kaikkialla Lapin eteläpuolella.

– Kyse on rajuista ukkoskuuroista, joihin liittyy paljon salamointia ja mahdollisesti kovia puuskia. Todennäköisimmin ukkostaa myöhään iltapäiväisin ja iltaisin.

Rannikolla viileämpää ja sumun riski

Meri viilentää kuitenkin etenkin etelärannikkoa.

– Avomeri on vielä lähellä viittä astetta. Jos tuulee mereltä, ero rantaviivan ja sisämaan välillä voi olla jopa 15 astetta. Se, miten pitkälle viilentävä vaikutus ulottuu, riippuu tuulesta, sanoo Pekka Pouta.

Merellä voi syntyä myös sumulauttoja.

– Jos sumu ajautuu rantaan, voi aurinkoinen ja lämmin sää muuttua kostean kylmäksi. Tällaiset sumulautat jäävät todennäköisimmin päivällä alle 10 kilometrin päähän rantaviivasta, toteaa Pekka Pouta.

Torstain jälkeen sään ennustettavuus heikkenee. Lämmin jakso voi yhä jatkua, mutta se on vielä epävarmaa.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan hellepäiviä on Suomessa toukokuussa keskimäärin kolme kappaletta. Eniten toukokuisia hellepäiviä on ollut vuodesta 1961 alkaen tarkasteltuna vuonna 1984, jolloin niitä oli 13.

Viime vuonna ja vuonna 2010 hellepäiviä oli toukokuussa yhdeksän. Toukokuun lämpöennätys on tasan 31 astetta ja se on mitattu 30. ja 31. toukokuuta 1995 Lapinjärvellä.

Katso paikkakuntasi ennuste ja sadetutka MTV:n sääsivustolta.

Katso ylhäältä videolta ensi viikon helle-ennuste ja alta viikonlopun alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.