Juothan tarpeeksi vettä? Nämä oireet kertovat nestehukasta

Ikääntyessä janon tunnetta ei aina huomaa. Kehon nesteyttäminen on kuitenkin tärkeää terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan päivittäinen saantisuositus vedelle on kahdesta kahteen ja puoleen litraan. Tämä ei tarkoita ainoastaan juotua vettä, vaan myös ruoasta saatavaa nestettä. Tämän vuoksi päivittäistä veden tarvetta onkin hankala arvioida.

Yleisohjeena voidaan pitää, että aikusten päivittäiseksi juomien määräksi riittää noin litra nestettä. Vanhemmille ihmisille, joiden janon tunne on heikentynyt, on 1,5 litraa suositeltava määrä päivässä, mutta joidenkin suositusten mukaan jopa kaksi litraa.

Nämä merkit voivat kieliä liian vähäisestä veden saannista

Veden juontiin kannattaa kiinnittää huomioita, sillä liian vähäisellä nesteytyksellä voi olla vakaviakin seurauksia. Liian vähäinen veden saanti voi laskea verenpainetta ja samalla nostaa sykettä. Nestehukka voi pahimmassa tapauksessa johtaa jopa kuolemaan.

Grandparents.com-sivusto listaa kahdeksan oiretta, jotka voivat kieliä liian vähäisestä veden saannista.

Et hikoile paljon tai ollenkaan

Vähäinen hikoilu voi olla merkki huonosta nesteytyksestä. Voit seurata hikoiluasi laittamalla esimerkiksi kahvinsuodatinpaperin hetkeksi kainaloosi. Mikäli paperi pysyy kuivana, saatat tarvita lisää vettä.

Silmät tuntuvat kuivilta

Moni voi yhdistää lämpötilan, allergian tai tuulen silmien kuivuuteen, mutta taustalla voi olla myös liian vähäinen veden saanti. Silmätippojen käytön sijasta kannattaakin kokeilla veden lisäämistä ruokavaliossasi.

Alentunut verenpaine

Verenpaine voi kertoa nestehukasta. Verenpainetta voi kotioloissa seurata verenpainemittarilla, tai sitten mittauttaa esimerkiksi terveydenhoitajalla.

Kielen ja suun kuivuudentunne

Tuntuuko, että suu on kuiva ja kurkku karhea? Tämä voi kieliä siitä, että tarvitset lisää vettä.

Iho on menettänyt elastisuutensa

Voit kokeilla ihon venyttämistä varovasti. Mikäli iho palautuu hitaasti normaaliin tilaansa, kyseessä voi olla liian vähäinen veden saanti. Vanhemmilla ihmisillä iho voi olla kuitenkin kuiva veden saannista huolimatta.

Virtsan väri on tumma

Virtsan tulisi olla vaaleankeltaista. Jos väri on tummankeltainen, tämä voi kieliä nestehukasta.

Voimattomuus ja väsymys

Keho tarvitsee vettä toimiakseen normaaliin tapaan. Jos nestetasapaino ei ole kunnossa, saatat olla väsynyt ja voimaton.

Sydämentykytys

Sydämentykytys eli sydämen lisälyönnit voivat kieliä nestehukasta.

Tiesitkö, että toimittaja Baba Lybeck on myös todellinen himourheilija? Katso muun muassa Ironman-kisoihin osallistuneen Lybeckin haastattelu kesältä, jossa hän kertoo ruokavalion ja nesteytyksen tärkeydestä liikkujalle.

Ruokavalio tärkeää himoliikkujalle 8:15

Lue myös:

    Uusimmat