Miten kerrostalokodin saa helteellä jäähtymään? Kuluttaja selvitti, millaisella laitteella asunto kannattaa viilentää

Vinkit itsensä ja asunnon viilentämiseen 9:26
Nappaa vinkit itsesi ja asunnon viilentämiseksi.

Kotisi saattaa kaivata kesäaikaan viilennystä, ja oikeilla laitteilla se onnistuu. 

Kesähelteillä koti voi muuttua ympärivuorokautiseksi saunaksi, ja joka vuosi lämpöaaltojen iskettyä tyhjenevät tuuletinkaupat nopeasti. Kuluttaja listasi perustietoa erilaisiin asuntoihin sopivista viilennyslaitteista.

Tavalliset tuulettimet toimivat kierrättämällä lämmintä huoneilmaa, mutta korkeissa lämpötiloissa tarpeen voi olla kokonaan viilennetty ilma. Viilennyslaitteita on olemassa sekä yksi- että kaksiosaisia.

Kerrostalon vuokra-asuntoon sopiva vaihtoehto on siirrettävä yksiosainen laite. Siinä lämmin ilma poistetaan putkella esimerkiksi ikkunan kautta suoraan ulos, eikä ulkotilaa tarvita.

Kaksiosainen laite sen sijaan vaatii esimerkiksi parvekkeelta tilaa, sillä laitteen toinen, noin salkun kokoinen osa tulee sijoittaa asunnon ulkopuolelle.

Kolmas vaihtoehto ilman viilennykseen on ilmalämpöpumppu. Se on tehokkain, mutta myös hintavin ratkaisu. Lisäksi kerrostaloissa ulkolaitteen asennukseen tarvitaan lupa ainakin taloyhtiöltä.

Hinnat kertovat laadusta

Sisäilmaa viilentäviä laitteita voi saada jo muutamalla sadalla eurolla, mutta Kuluttajan mukaan halvimmat ovat myös kehnoimpia. Laitteissa on eroja sekä energiatehokkuuden että äänekkyyden osalta, ja usein edullisimmat ovat sähkösyöppöjä hurisijoita.

Pelkällä putkella varustettujen viilentimien hinta lähtee noin 400 eurosta, kaksiosaiset maksavat usein vähintään 1700 euroa. 

Ilmalämpöpumppuja saa 800 eurosta ylöspäin, mutta pakettiin lisätään myös useamman satasen asennus. 

Kustannukset riippuvat käyttötarpeesta

Siirrettävät, poistoputkella varustetut mallit sopivat maksimissaan noin 50 neliön tilojen viilennykseen ja ovat toimiva ratkaisu vaikkapa makuuhuoneeseen.

100 neliöön asti voi pärjätä kaksiosaisella laitteella, suuremmat tilat ja kokonaiset omakotitalot viilenevät parhaiten ilmalämpöpumpulla.

Viilennyksen kustannukset vaihtelevat luonnollisesti viilennettävän tilan, laitteen kapasiteetin sekä käyttöajan mukaan. Kaikkinensa kesän viilennyksen on laskettu maksavan noin 20–100 euroa, tehokkaalla ilmalämpöpumpulla jopa hieman vähemmän.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähde: Kuluttaja

Lue myös:

    Uusimmat