Mainos

Helle tuo mukanaan myös hyttyskauden

Helle on aikaistanut hyttyskautta.

Oulun yliopiston hyönteistutkijan mukaan esimerkiksi Oulussa kesähyttyset lähtivät liikkeelle tavallista aikaisemmin, jo viime kuun puolella. Hyttysiä on jo paljon myös Lapissa.

Kuuma sää ei välttämättä vaikuta sääskien määrään. Suomessa on noin 40 hyttyslajia, jotka reagoivat esimerkiksi kuivuuteen eri lailla, tutkija huomauttaa.

Sinilevät eivät villiinny vielä keväthelteistä

Toukokuun poikkeuksellinen lämpöjakso ei välttämättä tarkoita sitä, että inha sinileväpuuro värjäisi kesällä mökkirannat ja lahdenpoukamat. Vaikka muiden levien kevätkukinta saattaa aikaistua, myöhemmin kukkivat sinilevät eivät Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan välttämättä hyödy keväthelteistä.

- Ei ole odotettavissa, että tämä laukaisisi nyt mitään sinilevien massaesiintymisiä. Tämä vaikuttaa lähinnä muiden leväryhmien kasvuun ja niiden kevätmaksimien ajoittumiseen, sanoo erikoistutkija Marko Järvinen.

Jos helteet kuitenkin jatkuvat pitkälle kesäkuuhun, tilanne saattaa muuttua.

- Se voi aikaistaa sinileväkukintojen esiintymistä. Sen sijaan, että niitä esiintyisi heinä-elokuussa, ne voivatkin tulla hieman aikaisemmin.

Lämmön ja ravinteiden lisäksi sinilevä vaatii kukoistaakseen myös tyyntä säätä.

- Jos tyynet sääjaksot jäävät puuttumaan, sinilevät eivät nouse kaasurakkuloidensa avulla veden pintaosiin, jossa ne sitten havaitaan lauttoina, Järvinen sanoo.

Syken tarkempi leväennuste valmistuu lähipäivinä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.