Helle ei ole hyväksi kaikille

Kuuma kesäsää hellii mieltä, mutta on riski esimerkiksi sydänsairaille, astmaatikoille ja vanhuksille.

Suomessa vallitsee tällä hetkellä epätyypillisen kostea ja lämmin sää. Päivälämpötila on monin paikoin hellelukemissa, ja meren ja suurten järvien läheisyydessä ilmankosteus on noussut jopa yli 90 prosenttiin.

Vaikka erityisesti loma-Suomi huokaisee onnesta, helteellä on myös varjopuolensa. Kuuma ja kostea ilma pahentaa pitkäaikaissairauksia, joista kärsivät sadat tuhannet suomalaiset.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava tutkija Timo Lanki kertoo, että helteestä hermostuvat muun muassa sydän- ja verenkiertosairaudet, munuaissairaudet ja diabetes sekä hengityselinsairaudet, kuten astma.

– Yllättävän moni sairaus on herkkä lämpötilan kohoamiselle. Sen huomaa siitä, että kuolleisuus ja sairaalakäynnit alkavat lisääntyä, kun lämpötila nousee 25 asteeseen. Muutaman viikon helleaalto voi johtaa Suomessa useaan sataan ennenaikaiseen kuolemaan, Lanki toteaa.

Ikkunat auki yöksi ja kiinni päiväksi!

Helteellä asuntoaan ja itseään kannattaa viilentää säännöllisesti.

– Lämpöuupumuksen ja -stressin voi estää sillä, että viilentää elimistöään edes vähän aikaa päivästä esimerkiksi kylmällä suihkulla. Yöllä kannattaa pitää kaikki ikkunat auki. Päivällä ikkunat ja ikkunaverhot kannattaa sen sijaan sulkea, kun on ulkona on lämpimämpää kuin sisällä, jotta viileys pysyy asunnossa. Tätä eivät suomalaiset ole vielä ihan sisäistäneet.

Vettä pitää juoda helteellä huomattavasti tavanomaista enemmän – mutta ei kerralla, vaan pieninä annoksina päivän mittaan: elimistöä viilentävä hikoilu onnistuu vain, jos elimistössä on riittävästi nestettä.

– Kuiva suu, vähentynyt virtsaamistarve ja virtsan värin muuttuminen tummemmaksi kertovat liian vähäisestä juomisesta, Lanki listaa.

Jos juo vain vettä, pitää myös syödä, ettei elimistön suolatasapaino häiriinny.

– Jos ruoka ei maistu, kivennäisvesi ja laimeat hedelmämehut toimivat hyvin. Helteellä pitää välttää alkoholia, kahvia ja voimakkaasti sokeroituja juomia. Ne kiihdyttävät virtsanerityistä ja poistuvat elimistöstä äkkiä.

Puhelu voi pelastaa yksin asuvan vanhuksen hengen

Vanhusten elimistön lämmönsäätely on heikentynyt korkean iän vuoksi luonnostaan ja lämpöä tasaava hikoilu käynnistyy nuorempia hitaammin. Lisäksi kehon kyky aistia kuumuutta voi olla heikentynyt.

– Etenkin jos iäkäs sukulainen asuu yksin, hänelle on hyvä soittaa kerran päivässä soittaa ja varmistaa, että hän on muistanut juoda riittävästi. Puhelimessa voi myös kuulostella, onko sekavuutta tai muita merkkejä lämpöuupumisesta.

Helle on myös hyvästä

Vaikka helle voi saada elimistön ja joskus myös pään sekaisin, lämmöstä on ihmiselle toki hyötyäkin. Suurin hyöty on Langin mukaan mielenterveydellinen.

– Lämpö yhdistettynä valoon saa ihmisen positiiviselle mielelle. Lämpö tekee hyvää myös iholle ja lihaksille, eli erilaiset lihasvaivat voivat helteen ansiosta vähentyä.

Lue myös:

    Uusimmat