Heli ja Ilpo halusivat auttaa asiakkaitaan – K-Supermarket Suolahdessa kehitti riskiryhmälle omat ostosajat: "Tämä on pieni teko meiltä, mutta voi olla toiselle henkilölle niin merkittävä asia"

Miten korona vaikuttaa kotimaisiin ravintoloihin? Keittiömestari Sasu Laukkonen kertoo tunnelmia 3:28
Miten korona vaikuttaa kotimaisiin ravintoloihin? Keittiömestari Sasu Laukkonen kertoo tunnelmia

Suolahdessa sijaitseva K-Supermarket Suosikki avaa ovensa aamukuudelta, jotta riskiryhmiin kuuluvat pääsisivät turvallisesti ostoksille.

Oikeastaan idea syntyi muiden kauppiaiden avulla. Suolahdessa sijaitsevan K-Supermarket Suosikin kauppiaat Heli ja Ilpo Romppanen huomasivat, että moni ruokakauppias tiedustelee asiakkailtaan tarvetta "erikoisaukioloajoille".

Koronaviruksen vuoksi riskiryhmään kuuluville voi olla riski käydä kaupassa muiden jonottajien seassa. Heli ja Ilpokin päättivät tiedustella asiakkailtaan, tarvitsisivatko nämä erityisaukioloaikoja.

– Yhden illan aikana meille tuli niin monia yhteydenottoja, että päätimme järjestää asiakkaille heti seuraavalle viikolle mahdollisuuden tulla ostoksille silloin, kun kauppa on muutoin kiinni, Heli ja Ilpokertovat.

Asiakkailla on huoli läheisistä

Romppasten mukaan asiakkailla on huoli läheisistä vanhuksista, joista monilla on perussairauksia. Asiakkaiden perheissä on myös muita riskiryhmiin kuuluvia.

– Tällöin esimerkiksi vanhemmat pelkäävät viruksen levittämistä läheisiin tai lapsiin, joille virustartunta voisi olla vaarallinen.

Selvästi riskiryhmien aukioloajoille on kysyntää: tieto aukioloajoista otettiin kiitellen vastaan sosiaalisessa mediassa.

– Mahtava palvelu, K-Supermarket Suosikin julkaisun kommenteissa kehutaan.

– Todella jalo teko, toinen kommentoija kiittelee.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Olemme auttamassa ja opastamassa asiakkaita"

K-Supermarket Suosikki on auki riskiryhmille tiistaina 17.3. ja torstaina 19.3. aamukuudesta seitsemään. Aamuostoksille ei tarvitse ennakkoilmoittautua eikä asiakkailta tarkisteta, kuuluvatko he riskiryhmään.

– Luotamme asiakkaisiin, että he itse ymmärtävät tilanteen vakavuuden. Kello kuusi aamulla on kuitenkin niin aikainen ajankohta saapua ruokaostoksille, että uskomme henkilöllä olevan siihen syy, että hän saapuu paikalle.

Supermarketin työntekijät työskentelevät normaalisti ja saapuvat siis töihin aamukuudelta. Helin ja Ilpon päivä alkaa aikaisemmin: he saapuvat hyvissä ajoin valmistelemaan kaupan aamutoimet sekä avaamaan ovet ja kassat. Kello kuusi avataan ovet.

– Olemme auttamassa ja opastamassa asiakkaita, kertomassa, mistä he löytävät tarvittaessa hansikkaat ja missä he voivat esimerkiksi pestä kätensä. Desinfioimme tehostetusti kärryjä ja koreja, sekä kaappien ovenkahvoja että vaakanäppäimiä. Tarkoitus on, että ensimmäisen tunnin asiakkaat pääsevät myös nopeasti poistumaan kaupalta, ettei heidän tarvitse jäädä jonottamaan kassoille, Heli ja Ilpo kuvaavat.

"Tämä on pieni teko meiltä"

Tavallisesti kauppa aukeaisi vasta aamuseitsemältä, joten tilanne vaatii venymistä. Romppasten mukaan tässä tilanteessa venyvät kauppiaat itse – omasta halustaan.

– Se on meidän perheemme aamu-unista pois, mutta mitä sitä ei tekisi tällaisessa tilanteessa. Haluamme palvella asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä on pieni teko meiltä, mutta tämä voi olla toiselle henkilölle niin merkittävä asia.

Aamukuusi voi tuntua liian aikaiselta ostosajalta, mutta ajankohdan valintaan on syynsä. Kun kauppa sulkee ovensa illalla kello kymmenen jälkeen, päivää ei enää voi jatkaa: kauppa täytyy siivota ja pinnat desinfioida, ennen kuin asiakkaita voi jälleen ottaa vastaan.

Maailmallakin aukioloaikoja on laajennettu. Esimerkiksi australialainen kauppaketju on ottanut käyttöön omat ostosajat vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville. Suuren kysynnän vuoksi Woolworths-ketju avautuu tunniksi aamuseitsemältä, jotta riskiryhmiin kuuluvat pääsevät ostoksille ilman muita asiakkaita, kertoo 9news.

"Ensi viikko näyttää, kuinka jatkamme varhaistettuja aukioloaikoja"

Romppasten mukaan Suolahdessa virukseen varautuminen on ainakin heidän kaupassaan ollut hyvin maltillista.

– Joitain tuotepuutteita on ollut, mutta ruokaa on vielä hyvin hyllyissä, Ilpo ja Heli kuvaavat.

Lisää varhaisia ostosaikoja saadaan mahdollisesti myös jatkossa.

– Ensi viikko näyttää, kuinka jatkamme varhaistettuja aukioloaikoja, Heli ja Ilpo lupaavat.


Lue myös:

    Uusimmat