Lopeta turha hamstraaminen ruokakaupassa! Martat listaavat: Näitä ruokia kaupasta kannattaa nyt oikeasti ostaa kotivaraksi

Koronapaniikki tyhjensi ruokahyllyt Helsingissä – MTV kysyy, miksi ihmiset hamstraavat 3:15 Koronapaniikki tyhjensi ruokahyllyt Helsingissä – MTV kysyy, miksi ihmiset hamstraavat

Koronaviruksen pelko on saanut ihmiset ostamaan varastoon monia päivittäistavaroita. MTV Uutisten saamien kuvien perusteella hyllyt ovat jopa tyhjillään hamstraanien jäljiltä. Ruokaa ei kuitenkaan kannata ostaa varastoon älyttömiä määriä, muistuttavat Martat.

Marttaliitto julkaisi ohjeistuksen siitä, miten tartutantautiepidemiatilanteessa kannattaa toimia ruokien osalta. Martat muistuttavat, että sairastumisen varalle on hyvä hankkia kotiin riittävästi elintarvikkeita, sillä sairaana ei ehkä pääse ruokakauppaan. Kuitenkaan liialliseen hamstraamiseen ei tule ryhtyä.

"Kotivaraksi kannattaa varata vain sellaisia ruokia, joita tulee normaalistikin käytettyä"

Kotona oleva varasto ruokaa ja juomaa poikkeuspäivän varalle on nimeltään kotivara. Marttojen mukaan kotivaraa suositellaan varattavaksi ainakin kolmeksi päiväksi, mutta sairausaika voi kestää pitempäänkin. Kotivaran ohjeilla voi elintarvikkeita hankkia useammaksikin päiväksi. 

Älä osta liikaa ruokaa turhaan, varsinkaan pilaantuvia elintarvikkeita. Kotivara on hyvä olla, mutta kannattaa varata vain sellaisia ruokia, joita tulee normaalistikin käytettyä.

Ei kuitenkaan missään nimessä kannata ostaa ruokaa turhaan.

– Kotivaraksi kannattaa varata vain sellaisia ruokia, joita tulee normaalistikin käytettyä. Näin ruokien kierto sujuu eivätkä elintarvikkeet pääse vanhentumaan ja syntymään hävikkiä.

Mitä kaupasta sitten kannattaa nyt ostaa? Ennen kaikkea hyvin säilyviä elintarvikkeita. Tällaisia ovat muun muassa muassa näkkileipä, pähkinät, siemenet, kuivatut hedelmät, mehut, mehukeitot, murot, myslit, kala-, liha- , ja papusäilykkeet, pastat, linssit.

– Varaa tarvittaessa myös lastenruokia ja lemmikin ruokia, Martat vinkkaavat.

Kolmen päivän kotivara ruoan osalta

72 tunnin varautumissuosituksella tarkoitetaan sitä, että jokaisessa kodissa pitäisi olla valmius selvitä itsenäisesti häiriötilanteen sattuessa ainakin kolme vuorokautta.

Martat ovat keränneet listaan esimerkkejä ruokatuotteista, joita voi hankkia kotivaraa ajatellen:

  • juotavaksi valmista mehua ja pullotettua vettä
  • tuoreita hedelmiä, kasviksia ja juureksia sekä säilykkeitä
  • leipää, näkkileipää, riisikakkuja, korppuja
  • pähkinöitä, siemeniä, kuivattuja hedelmiä
  • hilloja, soseita
  • muroja, myslejä, hiutaleita
  • mehuja, mehukeittoja
  • huoneenlämmössä säilyvää maitoa ja kasvijuomia
  • kala-, liha- ja papusäilykkeitä
  • lastenruokia
  • pikariisiä, linssejä, pastaa, nuudeleita, pussikeittoja, valmiskastikkeita, kastikejauheita, muusijauhetta, soijarouhetta
  • erityisruokavalioiselle sopivaa ruokaa
  • välipalapatukoita, keksejä, suklaata, sipsejä
  • lemmikeille ruokaa 

Marttojen esimerkkilista kolmen päivän ruokatarpeista yhdelle aikuiselle

Vettä, juomaa

6 l

vihanneksia ja juureksia

600 g

hedelmiä ja marjoja

400 g

perunaa

200 g

pastaa ja viljalisäkettä

200 g

leipää ja viljatuotteita

550 g

maitoa, piimää, jogurttia tai vastaavia kasvivalmisteita

1 l

juustoa

60 g

kalaa, munaa, lihaa, kasviproteiinia

400 g

öljyä, rasvoja

150 g

kuivattuja hedelmiä

100 g

pähkinöitä, siemeniä

90 g

makeisia, suklaata

100 g

sokeria, hunajaa

100 g

Elintarvikkeiden lisäksi on syytä varautua myös muilla välttämättömyystarvikkeilla, kuten lääkkeillä. Koko kotivara-listan löydät Marttojen sivuilta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!