Helena Petäistön kolumni: Pallopelit pannaan, luokkia tuuletetaan, opettajille maskipakko – näin yksityiskohtaiset ovat ranskalaisten ohjeet koulujen auetessa

Koronavirus pistää kaiken muun lisäksi myös koulumaailman uusiksi Ranskassa, kirjoittaa Helena Petäistö kolumnissaan.

Ranskassa opettajille tulee maskipakko, kun osa kouluista avaa ovensa toukokuun 11. päivänä ja jatkaa siitä kesälomaan eli kesäkuun loppuun asti. Niin koululaisia kuin opettajiakin odottavat erittäin tiukat säännöt, eikä kukaan odota, että koulua voitaisiin käydä normaaliin tapaan.

Osa kunnista pitääkin koulunsa kiinni. Saksassa kysellään, avattiinko koulut liian aikaisin. Mutta kaikki myöntävät, ettei etäopetus voi jatkua ikuisesti, eikä missään tapauksessa viruksen vastaisen rokotuksen saamiseen asti.

– Viruksen keskellä on opittava elämään! Sitä varten olemme nyt kehittämässä aivan uuden koulusysteemin, korosti Ranskan opetusministeri Jean-Michel Blanquier Le Figarossa eilen perjantaina, kun maan hallitus paljasti uudet määräykset koulujen avaamiseksi.

Pallopelit ovat pannassa, luokkahuoneiden tuuletusta ja putsaamista lisätään samoin kuin käsienpesua, välitunneille eivät pääse kaikki yhtä aikaa, opetus tapahtuu pienissä ryhmissä ja kouluruokailu luokkahuoneessa ja niin edelleen.

Ranskalaiseen tapaan ohjeistukset ovat tarkat ja niitä on paljon: kaksi 60 sivun nivaskaa erikseen esikoululle ja ylemmille luokille.

Punainen ja vihreä Ranska

Ranska on jaettu alueittain kahteen osaan: Punainen vyöhyke, la zone rouge, jossa on enemmän tartuntoja kuin muualla, sijaitsee maan itä- ja pohjoisosissa Pariisin alue mukaan lukien, sekä vihreä vyöhyke, la zone verte, jossa tartuntaluvut ovat alhaisemmat. Esikoulu ja alimmat luokat avataan koko maassa kun taas ylimmät luokat avataan vain vihreällä vyöhykkeellä.

Ranskassa on Macronin kaudella tunnistettu heikoksi kohdaksi koulupudokkaiden suuri määrä, jonka siemenet on kylvetty aivan alimmilla luokilla. Samasta syystä nyt kiinnitetään erityishuomiota myös ongelmaesikaupunkien kouluihin.   

Ylipäätään totutusta poikkeavaa on vahvan keskusvallan maassa se, että tässä erityistilanteessa kunnille, kouluille ja jopa vanhemmille annetaan paljon vapautta ja päätösvaltaa. Sellaiset koulut, jotka eivät tällä hetkellä kykene täyttämään ohjeiden antamia vaatimuksia eli eivät läpäise terveysministeriön järjestämää tarkastusta, pysyvät kiinni.

Ja ne vanhemmat, jotka eivät luota koulun hygieniaturvallisuuteen, saavat jatkaa etäopetusta kotona sillä ehdolla, että oppivelvollisuus täyttyy.

Vanhemmat huolissaan koulujen turvallisuudesta

Tiettävästi suurin osa kouluista pystytään avaamaan toukokuun 11. päivänä, vaikka mielipidemittausten mukaan peräti kolme neljäsosaa vanhemmista ei luota lastensa turvallisuuteen kouluissa koronan keskellä.

Sen jälkeen, kun yksi lapsi kuoli koronavirukseen naapurimaassa Belgiassa, ranskalaisia on huolestuttanut uutinen kahden virukseen sairastuneen lapsen vakavasta tilasta Pariisin Necker-sairaalassa.

Ranskan koululaisten täytyy nyt oppia pitämään metrin turvaväli kaikkialla: luokassa, käytävillä, pihalla ja wc:ssä. Käsienpesuun menee koulupäivästä runsaasti aikaa: kouluun tullessa, wc-käyntejä ennen ja niiden jälkeen, ennen ruokailua ja sen jälkeen, välitunnilta palatessa, niistämisen, yskimisen ja aivastamisen jälkeen.

Ylipäätään kouluilta vaaditaan aiempaa enemmän siivoojia, sillä tilojen yleinen desinfiointi on pakollinen kerran päivässä ja wc-tilojen, ovenripojen, porraskaiteiden ynnä muiden useita kertoja päivässä.  

Koululta vaaditaan 50 neliömetrin tila jokaista 15 oppilaan ryhmää varten, jota enempää luokassa  ei saa oppilaita olla. Siellä, missä vesipisteitä ei ole tarpeeksi, vesipesu voidaan korvata käsidesillä. Alaluokilla hygieniasäännöt täytyy toistaa suullisesti ennen jokaista ateriaa: oppilaat eivät saa vaihtaa keskenään ruokaa, ruokailuvälineitä eivätkä astioita.

Myöskään oppitunneilla ei saa enää lainata kyniä, kumeja, saksia eikä mitään muutakaan. Oppilaiden välissä täytyy olla väljästi tilaa. Luokkahuoneessa ja sen ulkopuolella ulkopuolella saa liikkua vain nuolien määräämään suuntaan turhan törmäilyn välttämiseksi.

Kirjaston kirjoille viisi päivää karenssia joka lukukerran jälkeen

Tarkka sääntö koskee myös koulun kirjastoa. Oppilas voi käydä lukemassa tarvitsemaansa opusta tietysti kahden käsienpesun saattelemana, mutta käytön jälkeen kirja joutuu viiden päivän karanteeniin ennen kuin toinen oppilas pääsee saman kirjan kimppuun.

Ranskalaisille niin tärkeästä ruokailusta vielä sen verran, että kouluille suositellaan siirtymistä pelkkään kylmään ruokaan, joka tulee valmiina suojakelmulla peitettynä piknik-pakkauksena joka oppilaalle erikseen.  

– Meistähän tulee poliiseja! kuuluu nurinaa opettajien ay-liikkeestä.

Sen sijaan opettajien hengityssuojapakosta ei ole napinaa, paremminkin huoli siitä, tuleeko maskeja ajoissa ja todella tarpeeksi. Hallituksen mukaan toukokuun 11. päivänä niitä on tarpeeksi tarjolla, jokaiselle opettajalle ja koulun työntekijälle kaksi maskia jokaista työpäivää kohti.

Hengityssuuojapakko koskee myös ylimpien luokkien oppilaita, jotka palaavat koulunpenkille vasta viikkoa myöhemmin.

Hallitus ohjeistaa myös vanhempia. Kouluun lähtevän oppilaan lämpötila tulee mitata joka aamu kotona. Jos oppilaalla on lämpöä enemmän kuin 37,8 astetta tai oireita, hänen pitää jäädä kotiin.

Ja koulun portilla odottavat vahdit, jotka ohjaavat oppilaita eri reittejä pitkin eri ovien kautta ja estävät ryntäyksen portilla.

Raskaustestien myynti jyrkässä kasvussa

Ranskalaiset koulut katsovat nyt uteliaana Saksan suuntaan, jossa osa kouluista on avattu jo huhtikuun 27. päivänä. Päinvastoin kuin Ranskassa, Saksassa koulujen avaaminen on aloitettu vanhimmista oppilaista kokeiden takia. Lisäksi Saksassa jokaisella liittovaltiolla on ollut vapaus valita omat hygieniasääntönsä.

Selvää on, että myös Saksassa koronavirus on sysännyt ainakin alkuun opetustyön toissijaiseksi, kun kaikkien on täytynyt saada ennen kaikkea hygieniakäytännöt ja niiden vaatimat järjestelyt toimimaan.

Siinä missä saksalaiset oppilaat lienevät luonnostaan ranskalaiskoululaisia halukkaampia noudattamaan sääntöjä pilkun tarkasti, ranskalaiset opettajat puolestaan hallitsevat tunnetusti auktoriteetin tiukasti kateederillaan seisten.  

Todellinen päämäärä sekä Ranskassa että Saksassa tuntuu olevan se, että tämän ”harjoitteluvaiheen” jälkeen kaikki ovat syksyllä valmiita varsinaiseen kouluun paluuseen niin, ettei se vain myötävaikuta toisen virusaallon alkamiseen.

Vähän pitemmällä tähtäimellä näyttää siltä, että Ranskan tarhat ja koulut saavat runsain määrin koronakoululaisia. Raskaustestien myynti on nimittäin noussut Ranskassa jyrkästi ulkonaliikkumiskiellon aikana. Maahan odotetaan varsinaista bébé-boomia ensi vuoden alussa. Uudet naperot ovat tarhojen ovilla siitä kolmen vuoden päästä.

Lue myös:

    Uusimmat