Mainos

Helakisa on kuollut

Tunnettu lastenkirjailija, hum.kand. Kaarina Helakisa on kuollut. Helakisa oli syntynyt 22. kesäkuuta 1946 Helsingissä. Helakisa tunnettiin myös lastenkirjallisuuden suomentajana ja hänellä oli laaja kosketuspinta ja vaikutus maamme lasten- ja nuortenkulttuuriin yleensäkin.

Helakisa puhui lastenkulttuurista, toimi monissa kirjaraadeissa ja vaikutti Suomen kirjailijaliitossa. Helakisan kirjoille on luonteenomaista mm. mielikuvitus, huumori ja varma kertojanote. Hänen tuotantoonsa kuuluu lasten- ja nuortenkirjojen lisäksi kuunnelmia, tv-filmejä ja näytelmiä, joista esimerkiksi Schiivoavat serafit oli huippusuosittu. Kivi-juhlia varten hän sovitti Nummisuutarit, jota lapset esittävät.

Ensimmäisen nuortenkirjansa nimeltä Lumikki valkoinen Helakisa julkaisi vuonna 1992. Kahta vuotta myöhemmin hän toimitti Suomen lasten runottaren, joka on laaja valikoima lyriikkaa Aleksis Kivestä Juiceen.

Helakisa oli erittäin tuottelias kirjailija. Hänen ensimmäinen satukirjansa ilmestyi vuonna 1964, ja sen jälkeen hän ilahdutti lukijoitaan useilla kymmenillä teoksilla, joista monet syntyivät yhteistyössä tunnettujen kuvittajien kanssa. Hänen tuotantonsa kuuluu suomalaisen lastenkulttuurin parhaimmistoon. Viime vuonna ilmestyi lastenkirja Suuri dinoryöstö, vuotta aiemmin Meidän kuopus uutena painoksena. Pilviäidin perilliset -teokseen on koottu satuja vuosilta 1959-1989. Yksi hänen 1990-luvun hahmojaan oli James Bondén.

Saima Harmajasta Helakisa kirjoitti teoksen sarjaan Legenda jo eläissään. Yhdessä Kaari Utrion kanssa hän toimitti Suuren prinsessakirjan ja oli yksi Laps' Suomen toimittajia. Puolisonsa kulttuuriasiainneuvos Reijo Käkelän kanssa syntyi keittokirja Koska vasta syödään. Helakisan teoksia on käännetty monille kielille. Kaarina Helakisa suoritti hum.kandin tutkinnon Helsingin yliopistossa ja opiskeli lisäksi Rostockin yliopistossa. Ennen ryhtymistään vapaaksi kirjailijaksi 1973 hän toimi mm. Apu-lehden toimittajana.

Kirjailijatyönsä ohessa Helakisa vaikutti monella tavalla kulttuurielämässämme. Hänellä oli useita luottamustehtäviä, ja hän osallistui kirjallisiin tapahtumiin. Hänelle lasten- ja nuortenkulttuuri oli haasteellinen ja tärkeä kenttä. Hän sai työstään useita huomionosoituksia ja palkintoja: mm. Anni Swan -mitalin, Topelius-palkinnon, Arvid Lydecken -palkinnon, valtion kirjallisuuspalkinnon kahdesti ja rauhankasvatuspalkinnon. Hänelle myönnettiin pohjoismainen lastenkirjallisuuspalkinto ja hän sai myös valtion lastenkulttuuripalkinnon. Suomen kirjailijaliiton juhliessa 100:tta vuottaan Helakisa sai liiton Tirlittan-palkinnon tuotannostaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.