Heinonen muuttaisi valtionosuuksien leikkausmallia

Opetusministeri Olli-Pekka Heinonen (kok.) haluaisi muuttaa valtiovarainministeriön kaavailemaa kuntien valtionosuuksien leikkausmallia. Heinonen sanoo Turun Sanomien ja Savon Sanomien haastattelussa hyväksyvänsä kuntien yhteisöverotukseen liittyvät leikkaukset, jos leikkaustapaa muutetaan ministeriön esittämästä.

Heinosen mielestä valtionosuuksiin puuttumisen sijasta järkevämpää olisi puuttua suhteeseen, jolla veron tuotto jaetaan kuntien ja valtion kesken. Vaadittu 350 miljoonaa markkaa voitaisiin Heinosen mielestä saada kokoon muuttamalla yhteisöveron jakosuhdetta. Nyt kunnat saavat yhteisöveron tuotosta 44,8 prosenttia, valtio 50 ja seurakunnat 5,2 prosenttia.

-Mahdollisuuksia on moniakin. Yksi on, että muutetaan tuoton osalta kuntien ja valtion välistä jakosuhdetta. Se olisi järkevämpi ratkaisu, koska se kohdistuu kuntiin, jotka veron kasvusta ovat hyötyneetkin, Heinonen sanoo.

Valtiovarainministeriön suunnitelmien mukaan kuntien yhteisöveron tuotosta kerättäisiin 350 miljoonaa markkaa puolittamalla kuntien valtionosuuksien indeksitarkistukset. Ministeriö on perustellut puolitusta yhteisöveron lisääntyneellä tuotolla.

Suunnitelmaa on pidetty epäoikeudenmukaisena, koska siinä rahaa otettaisiin myös niiltä kunnilta, joiden yhteisöveron tuotto ei ole kasvanut. Leikkaussuunnitelma on herättänyt runsaasti arvostelua mm. kuntaliiton ja ammattiliittojen keskuudessa. Myös hallituspuolueiden edustajat ovat kritisoineet leikkauksia.

Heinonen pelkää homekoulujen puolesta

Heinonen pelkää valtion tulevan budjetin nielaisevan rahat homekoulujen korjauksilta. Heinonen kertoo haluavansa, että koko hallitus vielä neuvottelee rakentamisrahojen vähentämisestä.

Valtiovarainministeriö haluaa tulevassa talousarviossa vähentää tukea, jota käytetään valtion omaan tai valtion avustamaan rakentamiseen. Opetusministeri Heinosta huolestuttaa erityisesti peruskoulujen kohtalo. Hän perustelee kantaansa homeongelmaisilla kouluilla, jotka kaipaavat peruskorjausta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat