Heinäluoma-kirja: Tuomioja oli hajottamassa SDP:tä

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) oli hajottamassa SDP:tä ja suunnitteli uuden puolueen perustamista hävittyään SDP:n puheenjohtajuuden 2008 Jutta Urpilaiselle (sd.).

Paljastus sisältyy tänään julkistettavaan kirjaan Eero Heinäluoma – tasavallan vahva mies (Minerva), jonka on kirjoittanut toimittaja Heikki Saari.

Kirja on tehty yhteistyössä puhemies Eero Heinäluoman kanssa. Sen mukaan Tuomiojan toiminta oli yksi syy myös siihen, että Heinäluoma luopui vapaaehtoisesti SDP:n puheenjohtajan paikalta 2008.

Heinäluoma sanoo kirjassa, ettei hän ollut varma, että olisi pystynyt yhdistämään puolueen vuoden 2007 vaalitappion jälkeen.

– Pidin isona riskinä, että Tuomioja kerää oman porukkansa ja lähtee. Pelkäsin puolueen hajaannusta, Heinäluoma toteaa kirjassa.

Tuomioja lähestyi vasemmistoliiton Uotilaa

Kirjan mukaan epäily ei ollut vailla perusteita, sillä Tuomiojan kerrotaan kääntyneen vuonna 2009 joidenkin SDP:n ulkopuolisten kansanedustajien puoleen ja tiedustelleen, olisiko näillä halua jättää entinen puolue ja perustaa uusi. Yhtenä esimerkkinä nostetaan esille vasemmistoliiton kansanedustaja Kari Uotila, joka kertoo käyneensä Tuomiojan kanssa asiasta käytäväkeskusteluja.

– Vaistosin Tuomiojassa ahdistuneisuutta ja huomasin uuden tien etsintää, Uotila kuvaa kirjassa.

Kirjan mukaan Tuomioja mietti vielä lähtemistä vuoden 2010 puoluekokouksessa puheenjohtajakisaan, mutta kukaan ei innostunut ajatuksesta. Lisäksi Tuomiojan kerrotaan ehdottaneen itseään puolueen pääministeriehdokkaaksi vuoden 2011 vaalien jälkeen, mutta sillekään ajatukselle ei lämmetty.

Ulkoministeri Tuomiojan nimi on ollut esillä yhtenä vaihtoehtona SDP:n mahdollisessa ministerikierrätyksessä. Pari kuukautta sitten Tuomioja kertoi asettuvansa ehdolle myös seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Lue myös:

    Uusimmat