Mainos

Heinäkuun ennuste: Helle alkaa viikonloppuna – jatkuuko lämpö?

Sää lämpenee viikonloppuna osassa maata jo hellelukemille. Myös ensi viikko näyttää helteisen lämpimältä, mutta lännessä vaanii ukkossateita ja viileämpää ilmaa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF ennustaa heinäkuulle kesäkuuta parempaa lomasäätä.

– Heinäkuun alkupäivät ovat todennäköisesti kuukauden koleimmat. Jo tämän viikon loppupuolella sää lämpenee selvästi, kun korkeapaine vahvistuu Suomen itäpuolelle ja lämmintä ilmaa alkaa virrata Välimereltä. Myös ensi viikko näyttää helteisen lämpimältä, mutta lännessä vaanii ukkossateita ja viileämpää ilmaa, tulkitsee MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas ECMWF:n ennustetta.

Kuun puolivälin jälkeen korkeapaineen painopiste näyttäisi hivuttautuvan Suomen länsipuolelle, jolloin helteisimmät ilmat siirtyisivät Keski- ja Länsi-Eurooppaan. Suomessa lämpötilat olisivat lähellä tavanomaisia kesälukemia.

– Pitkän ennusteen mukaan tämä viikko on vielä keskimääräistä sateisempi suuressa osassa maata, mutta muilla viikoilla sademäärissä ei näy poikkeamaa suuntaan eikä toiseen. Tyypillisesti heinäkuun sateet ovat kuuroluonteisia, joten alueellinen vaihtelu voi olla suurta, sanoo Markus Mäntykannas.

Pitkän ajan ennusteet eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä. Pitkän aikavälin ennusteet ovat kokeiluasteella.

Lähipäivät vielä koleita

Lähipäivinä matalapaine jää pyörimään Suomen ylle. Sää on vielä monin paikoin epävakaista ja viileää. Tänään ja huomenna lämpimintä on Lapissa.

Ensi yönä vettä voi sataa kaatamalla maan itäosassa. Vettä voi kertyä yön aikana 10-20 millimetriä.

– Keskiviikko on maan keskivaiheilla melko ankean sateinen, etelässäkin on viileää. Iltapäivällä eniten sataa maan keskiosassa ja Etelä-Lapissa. Lämpötila voi jäädä sateessa alle kymmeneen asteeseen. Puuskaisen koillistuulen takia päivä tuntuu erityisen kolealta etenkin Kainuun ja Koillismaan suunnalla, ennustaa Markus Mäntykannas.

Sadealueen etelä- ja pohjoispuolella tulee sadekuuroja, paikoin voi jyrähtää ukkonen. Lounaistuuli voimistuu etelärannikolla. Samalla sää selkenee ja poutaantuu.

Torstaina kuurottaisia sateita tulee lähes koko maassa. Aurinkoisinta ja poutaisinta on todennäköisesti etelä- ja länsirannikolla. Lämpötila on hieman 15 asteen molemmin puolin, lännessä 20 asteen vaiheilla.

Sunnuntaiksi lämpötilat voivat nousta 25 asteen yläpuolelle maan etelä- ja keskiosassa ja mahdollisesti paikoin Lapissakin.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katso ylhäältä videolta ennuste heinäkuun säätyypistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.