Heimo tapaa tähtiä kuvauspaikoilla

Miltä kulissien takana näyttää tv-sarjojen ja elokuvien kuvauksissa? Heimo Nurminen tietää. Hän on toiminut yli 20 vuoden ajan avustajana kotimaisissa tv- ja elokuvatuotannoissa.

Heimo Nurmisen ystävä vinkkasi parikymmentä vuotta sitten mahdollisuudesta toimia avustajana suomalaisissa tv-sarjoissa, elokuvissa ja mainoksissa. Liikkuvasta kuvasta pitävän Nurmisen kiinnostus heräsi välittömästi.

Tilaisuus ensimmäiseen rooliin irtosi pian.

− En saa enää palautettua mieleeni, mistä siinä oli tarkalleen kyse. Sen muistan, että kameroiden eteen astuminen laukaisi kovan jännityksen. Kyllä siinä puntti tutisi, Nurminen muistelee.

Repliikkejä Nurminen ei päässyt heti alkuun laukomaan. Työ tempaisi silti aloittelijan kerrasta mukaansa.

Mielenkiintoisia rooleja

Nurminen on esiintynyt sittemmin lukuisissa tuotannoissa. Hän on kirjannut rooleja itselleen muistiin. Avustaja on taipunut lennosta erilaisiksi hahmoiksi, aina rikospoliisista lääkäriksi ja yläluokan herrasmieheksi.

− Kotikatu, Tummien vesien tulkit, Kaikki kotona, Salatut elämät, Poliisi-tv, Raid-elokuva, englantilainen elokuva Anna Karenina, Nurminen mainitsee muutamia töitä, joissa hän on ollut esillä.

Nurminen on omaksunut vuosien mittaan ohjaajien neuvot ja oppinut olemaan kameroiden edessä. Välillä roolit ovat olleet pieniä, mutta toisinaan isompiakin.

− Se oli kova paikka, kun piti ensimmäistä kertaa avata suunsa. Repliikkien ulkoa opettelu vaatii pänttäämistä. Joskus siinä tahtoo mennä lukkoon, Nurminen kertoo.

Avustajat esiintyvät normaalisti kameroiden edessä omissa vaatteissaan.

− On suorastaan sokerisen makeaa, kun joskus saa oikein roolivaatteet päälle!

Itsevarmuus on kasvanut

Nurminen on tavannut tuotantojen kulisseissa lukuisia suomalaisia näyttelijöitä ja ohjaajia. Toisinaan avustaja on päässyt heidän kanssaan juttusillekin.

− Kotikadun Aake Kallialan kanssa olen jutellut jonkin verran, samoin edesmenneen Ere Kokkosen, Nurminen kertoo.

Kuvakset ovat täyttä työtä. Todellisuudesta on usein glamour kaukana. Nurminen arvostaa otetta, jolla ammattilaiset työhönsä paneutuvat. Hän painottaa, etteivät avustajat mitenkään kilpaile ammattilaisten kanssa.

− Ei siellä mitään diivailua ole ollut havaittavissa. Otosten välillä on paljon odottelua. Myös avustajalta vaaditaan pitkää pinnaa.

Nurminen on paneutunut vuosien mittaan harrastukseensa siinä määrin, että oli mukana vuonna 1998 perustamassa avustajia välittävää Media-avustajat ry:tä. Kameroiden edessä mies aikoo esiintyä niin kauan kuin vain liikkumaan pääsee.

Rahallisesti avustaja ei rikastu, mutta siitä toiminnassa ei olekaan kyse.

− Olen saanut vireästä harrastuksestani paljon itselleni. Olen nykyään paljon itsevarmempi ja rohkeampi, ja se heijastuu myös muuhun elämään.

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat