Mainos

Hedelmöityshoitolaki valmistui eduskunnasta

Uuden lain mukaan myös yksinäisillä naisilla ja naispareilla on oikeus saada hedelmöityshoitoja.

Hedelmöityshoitolain hyväksyminen otti lopulta yllättävän koville eduskunnassa. Kaikkiaan 54 kansanedustajaa vastusti lakia, kun siitä viimeisen kerran äänestettiin eduskunnassa tänään. Lakia kannatti 104 kansanedustajaa ja tyhjää äänesti kolme.

Uusi laki merkitsee sitä, että myös yksinäisillä naisilla ja naispareilla on jatkossakin oikeus saada hedelmöityshoitoja. Tämä oli myös hallituksen alkuperäinen esitys. Sen toteutuminen näytti välillä epävarmalta, kun tiukempi kanta pääsi voitolle eduskunnan lakivaliokunnassa. Siellä niukka enemmistö olisi rajannut oikeuden hoitoihin vain miehen ja naisen muodostamille pareille.

Eduskunta äänesti lakiesityksen sisällöstä vajaat pari viikkoa sitten, ja hallituksen linja voitti silloin luvuin 105-83. Tänään jäljellä oli vielä äänestys lakiesityksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Lakiesityksen kaatajien suuri määrä vielä tässä vaiheessa oli yllätys. Ennakolta oli arveltu, että tiukempaa linjaa puolustaneet ja siinä häviölle jääneet tyytyisivät pääosin tilanteeseen eivätkä yrittäisi kaataa lakia enää loppuäänestyksessä.

Kummallakin taholla oli pitkin matkaa myönnetty, että hedelmöityshoitoja säätelevän lain saaminen myös Suomeen on tärkeä ja kiireinen asia.

Vaikeinta uuden hedelmöityshoitolain hyväksyminen oli keskustan kansanedustajille. Heistä 27 äänesti lain hylkäämisen puolesta ja 20 kannatti sen hyväksymistä. Kokoomuksen eduskuntaryhmässä mielipiteet jakaantuivat tasan 15-15. Kaksi kokoomuksen edustajaa äänesti tyhjää.

SDP:n edustajista 35 tuki lakiesitystä ja 5 äänesti vastaan. Vasemmistoliiton, vihreiden ja RKP:n edustajat kannattivat uutta hedelmöityshoitolakia, yksi vihreistä äänesti tyhjää. Kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset ajoivat lain hylkäämistä.

Hylkäysehdotuksen tehnyt Leena Rauhala perusteli esitystään sillä, ettei lailla pitäisi edistää isättömien lasten määrän lisääntymistä yhteiskunnassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.