Mainos

Hbl: Sähköinen kahle käyttöön Suomessa

Suomessa suunnitellaan siirtymistä sähköiseen kahleeseen. Jalkaan lukittava sähköinen kahle olisi vaihtoehto lyhyelle vankeusrangaistukselle.

Hufvudstadsbladetin haastattelema oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) sanoo esittelevänsä lakiehdotuksen todennäköisesti ensi syksynä. Braxin mukaan tavoitteena on ottaa kahle käyttöön jo ensi vuoden alusta.

Mutkana matkassa on vielä rahoitus. Sähköiseen kahleeseen siirtyminen lisää kustannuksia ensimmäisen viiden vuoden aikana, mutta tuo huomattavia säästöjä pidemmällä aikavälillä.

Brax kertoo Hufvudstadsbladetissa olleensa aiemmin melko kriittinen kahletta kohtaan, mutta kääntäneensä kelkkansa Ruotsissa ja Virossa saatujen hyvien käyttökokemuksien myötä.

Ruotsissa tuomittuja on valvottu sähköisesti vuodesta 1994 lähtien ja jalkakahle otettiin käyttöön vuonna 2001.

Braxin mukaan sähköistä kahletta käytettäisiin Suomessa nuorten ja ensikertalaisten rangaistuksena.

- Alunperin maksimirangaistukseksi ajateltiin neljän kuukauden ehdotonta vankeutta, mutta rajaksi kaavaillaan kuutta kuukautta. Kahle voidaan myös yhdistää yhdyskuntapalveluun, Brax kertoo.

Sähköisen kahleen avulla vankia valvotaan jatkuvasti. Tuomittu voi asua kotonaan, mutta hän saa poistua sieltä vain töiden, opintojen tai esimerkiksi säännöllisen liikuntaharrastuksen takia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.