Mainos

Haverialus upposi Etelämantereella

Suomalaisvalmisteinen Explorer lähti Etelämantereen-kierrokselle Argentiinasta viime viikolla, vaikka siinä havaittiin vähän aikaa sitten useita puutteita. Jää repi laivaan nyrkin kokoisen reiän.

Etelämantereen vesillä merihätään joutunut ja vuodon saanut risteilijä on uponnut. Aluksen kaikki 150 matkustajaa ja miehistön jäsentä saatiin pelastettua. Suomalaisvalmisteisen Explorer-aluksen uskotaan törmänneen aamuyöllä jäävuoreen.

Explorer-risteilijän matkustajat olivat enimmäkseen yhdysvaltalaisia, brittejä, kanadalaisia, australialaisia, hollantilaisia, japanilaisia ja argentiinalaisia.

Kun Explorer alkoi kallistua miehistö siirsi matkustajat pelastusveneisiin. Sieltä heidät noukittiin lähistöllä liikkuneeseen norjalaiseen laivaan. Sekä matkustajien että miehistön jäsenten kerrottiin olevan hyvässä kunnossa.

- Kukaan ei ollut hysteerinen. He istuivat rauhallisesti ja hiljaa.Tiesimme, että aluksia oli tulossa apuun, sanoi Explorerin yliperämies Peter Svensson norjalaisen Nordnorge-laivan kannelta.

Sää oli onnettomuuspaikalla melko hyvä ja pakkasta noin viisi astetta.

Nyrkin kokoinen reikä

Argentiinan rannikkovartiosto arvioi, että Explorer törmäsi jäävuoreen. Risteilijän omistava kanadalaisyhtiö Gap Adventures piti puolestaan todennäköisempänä syynä jonkinlaista jäälohkaretta.

- Se ei ollut jäävuori vaan jokin muu. Siellä on jäälauttoja, huomautti yhtiön tiedottaja Susan Hayes uutiskanava CNN:llä.

Hayesin mukaan jää repi laivaan nyrkin kokoisen reiän.

Turvallisuudessa oli puutteita

Explorer lähti Etelämantereen-kierrokselle Argentiinasta viime viikolla, vaikka siinä havaittiin vähän aikaa sitten useita puutteita.

Tarkastuksissa oli huomautettu vioista vesitiiviissä ovissa, pelastusveneiden huonosta ylläpidosta ja pelastussuunnitelmien puuttumisesta.Toivomisen varaa oli ollut myös paloturvallisuudessa.

Liberian lipun alla purjehtiva Explorer tekee kahden viikon ylellisiä risteilyjä Etelämantereelle.Hytti maksaa 5 500 euroa.

Alus pystyy etenemään Etelämantereen kapeisiin poukamiin, koska se on pienempi kuin useimmat muut risteilijät.

Matkailu Etelämantereelle on lisääntynyt jatkuvasti viime vuosina. Kiinnostusta lisää ilmastonmuutoksen näkyminen lumen ja jään peittämässä maanosassa.

Explorer-risteilijä on rakennettu Uudessakaupungissa vuonna 1969.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.