Mainos

Havel uudelleen presidentiksi

Tshekin parlamentti valitsi myöhään tänään Vaclav Havelin presidentiksi toiselle virkakaudelle, kertoi maan radio. Havelin uudelleenvalinta varmistui vasta toisella äänestyskierroksella parlamentin molemmissa kamareissa.

Vaikka Havel oli selvä ennakkosuosikki, uudelleenvalinta ei selvinnyt Tshekin parlamentissa vielä tänäiltana järjestetyllä ensimmäisellä äänestyskierroksella. Havel jäi kymmenen äänen päähän vaaditusta ehdottomasta ääntenenemmistöstä parlamentin alahuoneessa, ja senaatissa ääniä jäi puuttumaan kaksi. Toisella kierroksella valintaan riitti yksinkertainen enemmistö.

Parlamentti aloitti toisen äänestyskierroksen heti ensimmäisen päätyttyä. Toisella kierroksella Havel sai taakseen 99 edustajaa 200-paikkaisessa alahuoneessa ja 47 senaattoria 81-paikkaisessa senaatissa.

Tilanne oli sikäli erikoinen, että Havelin kaksi haastajaa eivät saaneet riittävästi ääniä päästäkseen toiselle kierrokselle. Senaatin puhemies Petr Pithart epäilikin, että eräät kansanedustajat halusivat vain "hieman kiusata Havelia". Havelin ehdokkuutta on vastustanut ennen muuta entinen pääministeri Vaclav Klaus, jota Havel on arvostellut kärkevästi julkisuudessa.

Entinen toisinajattelija ja näytelmäkirjailija Vaclav Havel nousi silloisen Tshekkoslovakian presidentiksi pian kommunistihallinnon luhistumisen jälkeen vuonna 1989. Hän erosi tehtävästä ennen maan hajoamista, ja hänestä tuli Tshekin tasavallan ensimmäinen presidentti. Tshekin perustuslaki rajoittaa presidentin valtakaudet kahteen.
(STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.