Mainos

Hautala näpäyttää ministeriä: Miksi Suomi haluaa viedä kehitysyhteistyövaroja sotilaalliseen koulutukseen?

Euroopan unionin komissio teki tiistaina esityksen EU:n kehitysvarojen ohjaamisesta kumppanimaiden sotiaalliseen koulutukseen. Myös Suomen tukema esitys on herättänyt runsaasti huomiota.

Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala julkaisi avoimen kirjeen Suomen tuoreelle kehitys-ja ulkomaankauppaministeri Kai Mykkäselle (kok.). Hautala kirjoittaa olevansa huolestunut siitä, että Suomi on ollut yksi EU-maista, jotka ovat "painostaneet komissiota EU:n kehitysyhteistövarojen siirtämiseksi kumppanimaiden sotilaalliseen vahvistamiseen".

– Kun otetaan huomioon, että Suomen hallitus on vuosi sitten tehnyt historiallisen jyrkkiä leikkauksia kehitysyhteistyön rahoitukseen, se olisi nyt ajamassa lisäleikkauksia EU:n kautta, Hautala kirjoittaa.

Hautala myös nostaa esille, että komission tiistaina tekemä esitys olisi ristiriidassa Lissabonin sopimuksen artikla 41, kohdan 2 kanssa. Artiklan mukaan EU:n budjettia ei tule käyttää sotilaallisiin tai puolustukseen liittyviin menoihin. 

– Miksi Suomen hallitus haluaisi venyttää EU-oikeutta kyseenalaiseen suuntaan? Kolmansien maiden sotilaallisen toimintakyvyn tukemiseen on olemassa rahoitusmekanismeja, kuten Athene, jota nytkin käytetään Malin ja Somalian sotilasvoimien kouluttamisessa, Hautala kirjoittaa.

– Varojen siirtäminen kehitysyhteistyöstä on lyhytnäköistä ja EU:n sekä Suomen kansainvälisten sitoumusten vastaista.

Komission esitys on saanut laajaa huomiota. Esimerkiksi yhdysvaltalainen talouslehti Financial Times julkaisi esityksestä sunnuntaina uutisen otsikolla "Bryssel antamassa rauhanrakentamiseen tarkoitettua varoja asevoimille". Lehden mukaan EU:n aikeet yhdistää kehitysyhteistyötä ja turvallisuuspolitiikkaa on huolestuttanut monia lakimiehiä.

Helsingin Sanomat kertoi tiistaina nähneensä kirjeen, jonka mukaan Suomi on tukemassa komission linjaa. Suomi yhdessä yhdeksän muun EU:n jäsenmaan kanssa painostaa komissiota yhteiskirjeellä, jotta komissio tekisi nopeasti toimia epävakaiden maiden vakauttamiseksi.

Europarlamentaarikko Hautala toteaa kirjeessään, että kehitysyhteistyövaroihin on kohdistunut monelta suunnalta paineita erityisesti Eurooppa koskettaneen pakolaiskriisin takia.

– Siirtolaisvirtoihin ja turvallisuuteen voidaan vaikuttaa vain puuttumalla pohjimmaisiin syihin, köyhyyteen, korruptioon ja huonoon hallintoon. Näihin tarvitaan juuri kehitysyhteistyön keinoja, Hautala toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.