Hautala: EU sitoo kehitysavun pakolaisten pysäyttämiseen ja ohjaa rahat sotilaallisiin tarkoituksiin

Hautala: EU sitoo kehitysavun pakolaisten pysäyttämiseen 2:37

Eurokansanedustaja Heidi Hautala (vihr.) ihmettelee EU:n halua sitoa kehitysapurahoja pakolaisten pitämiseen poissa sekä siihen, että köyhät maat rakentavat esimerkiksi sotilastukikohtia. Hautalan mukaan rahat tähän pitäisi löytää muualta kuin niukoista kehitysapuvaroista.

EU on tehnyt pakolaisten palauttamisesta sopimuksen Turkin kanssa. Myös Australia on tehnyt samantyyppisen sopimuksen Kambodzan kanssa.

Eurokansanedustaja Heidi Hautalan mukaan ulkoistamisen taustalla on ollut unionin kyvyttömyys päättää itse taakanjaosta.

– Vaikka EU puhuu ihmisoikeuksista ja on omasta mielestään sitoutunut niiden kunnioittamiseen, niin turvapaikkapolitiikassa näkyy se, että koska jäsenvaltiot eivät ole kyenneet sopimaan pakolaisten vastaanoton jaosta jäsemaiden kesken, niin ratkaisuksi on tullut ulkoistaminen, Hautala toteaa.

– Entisenä kehitysministerinä katson tätä hyvin huolissani. Suomikin on ollut vahvasti ajamassa kehitysavun sitomista maahanmuuton estämiseen. Nämä palautussopimukset, joita EU tekee köyhien Afrikan maiden kanssa - nämä niinsanotut kumppanuudet - niissä kaikissa pidetään kehitysavun ehtona sitä, että rajat saadaan valvottua ja pakolaisten tulo Eurooppaan estetään. 

Hautalan mukaan EU haluaisikin kanavoida kehitysyhteistyövaroja huomattavasti juuri maahanmuuton estämiseen ja siihen, että niitä käytettäisiin köyhien maiden armeijoiden tukemiseen.

– Meillä on kaksi päätrendiä: Toisaalta halutaan ehdollistaa kehitysapu siihen, että pakolaiset pysyvät poissa, ja sitten se, että näitä niukkoja kehitysapuvaroja halutaan käyttää sotilaallisiin tarkoitusperiin. Ei nyt sentään ihan asetoimituksiin, mutta näissä uusissa ehdotuksissa on esimerkiksi se, että voidaan rakentaa sotilastukikohtia kehitysmaihin. Jos tällaista halutaan tehdä, käyttää EU-varoja turvallisuuden edistämiseen tässä mielessä, niin kyllä ne rahat pitäisi löytää muualta, Hautala toteaa. 

– Olen ollut aika ihmeissäni siitä, että myös Suomi on kannattanut tätä linjaa ihan täysin.

MTV Uutiset haastatteli EU-huippukokouksen alla suomalaisia eurokansanedustajia unionin tilanteesta Euroopan parlamentissa Brysselissä.

Sarvamaa: Venäjä on ratkaiseva tekijä EU:n yhteisessä puolustuksessa 2:42

"Yhteinen EU-armeija on turvallisuuspolitiikan unelmahöttöä" 2:53

Lue myös:

    Uusimmat