Hätkähdyttävä tutkimus Tour de Skin loppunoususta – tähtihiihtäjien hapenkulutuksessa valtava ero

Maastohiihdon Tour de Ski päättyy sunnuntaina huippuraskaaseen Alpe Cermisin nousuun, joka suosii tunnetusti kevytrakenteisia hiihtäjiä.

Esimerkiksi norjalaistähti Petter Northug on joutunut useasti myöntämään tämän tosiseikan. Northug ei ole alittanut kertaakaan urallaan Tourin maalivaatetta ensimmäisenä.

– Ongelma on painoni (83 kiloa). Olen liian isokokoinen ja painava viimeisessä nousussa. Ainoastaan kevytrakenteiset hiihtäjät voivat menestyä siinä, Northug totesi vuosi sitten jäätyään neljänneksi. 

Tämän kauden Tour de Skillä on jäljellä vielä kaksi etappia. Lauantaina kisataan naisten 10 kilometrin ja miesten 15 kilometrin perinteisen yhteislähtökisat. Sunnuntaina kiertue päättyy 9 kilometrin vapaan takaa-ajoon, jonka lopussa on 3,5 kilometrin mittainen nousu Alpe Cermisin päälle.

Urakka on hiihtäjälle poikkeuksellinen, sillä rinteen maksimijyrkkyys on jopa 28 prosenttia. Ruotsalainen urheilufysiologi Mikael Mattsson on nyt tutkinut, kuinka suuria eroja Alpe Cermisin tuottamassa rasituksessa on eri hiihtäjien välillä.

Mattsson käyttää esimerkkinä kahta naistähtihiihtäjää, Tourin kokonaiskisaa johtavaa Norjan Heidi Wengiä ja kolmantena olevaa ruotsalaista Stina Nilssonia.

– Stina painaa noin 21 prosenttia enemmän kuin Heidi ja hänelle on siitä etua tasaisella, sillä hän pystyy tuottamaan enemmän tehoja. Ylämäessä etu on kuitenkin Heidin, Mattsson aloittaa. 

– Fysiikan lakien mukaan 0,1 kilon nostaminen metrin ylöspäin vie yhden joulen. Tämän mukaan Stina tarvitsee (Alpe Cermisillä) 213 kilokaloria enemmän kuin Heidi. Kun kestävyysurheilussa puhutaan usein hapenkulutuksesta, niin jokainen kilokalori tarkoittaa 0,2 litraa kulutettua happea. Stina käyttää siis noin 42 litraa enemmän happea nousussa kuin Heidi, yli kaksi litraa enemmän minuutissa, Mattsson laskee. 

Mertarannan ennakko:"Val di Fiemmessä odottaa hieno huipennus" 1:30

Tutkijan arvion mukaan ero hapenkulutuksessa tarkoittaa fysiologisesti noin kolmen minuutin eroa loppunousussa Wengin eduksi.

– Tämä laskelma ei ota huomioon hiihtotekniikka ja -taktiikka sekä henkisiä voimavaroja, Mattsson huomauttaa.

Nilsson oli viime vuonna Tourin päätösmatkalla neljä ja puoli minuuttia eli 13 prosenttia Wengiä hitaampi. Tästä erosta suurin osa tuli loppunousussa. Tähän peilaten Mattssonin arvio kuulostaa osuvalta. 

Weng johtaa Touria tällä hetkellä 11 sekunnin erolla maannaiseensa Ingvild Flugstad Östbergiin. Nilsson on 16 sekunnin päässä ja neljäntenä oleva Krista Pärmäkoski 36 sekuntia perässä. Tästä nelikosta loppunousu sopii parhaiten Wengille ja Pärmäkoskelle.

Miesten puolella toisena oleva Norjan Martin Johnsrud Sundby on osoittanut vahvuutensa loppunousussa jo monena vuonna. Myös kuudentena ennen lauantain kisaa oleva Matti Heikkinen on kevytrakenteisena kaverina vahvoilla. 

Lähde: Aftonbladet

Tour de Ski lauantaina: Naisten 10 kilometriä alkaa suorana klo 15.20 MTV Sport 1:llä ja MTV Katsomossa. Miesten 15 kilometrin kilpailu starttaa klo 16.15.

Heikkinen myöntää Tourin ottavan koville –"Ei ollut helppo päivä" 1:16

Pärmäkoski yllättyneenä podiumpaikasta 1:57

Lue myös:

    Uusimmat