Mainos

Harvinainen Brewster-hävittäjä palasi Suomeen

Ilmailumuseossa Tikkakoskella on Suomen ilmavoimien 90-vuotispäivien kunniaksi esillä harvinainen vieras: Brewster B-239 hävittäjä. Se on saatu lainaan yhdysvaltalaiselta museolta kolmeksi ja puoleksi vuodeksi.

Hävittäjällä on takanaan värikäs historia.

Konetta lensi toisessa maailmansodassa maineikas Lauri Pekuri. Koneen syttyessä ilmataistelussa tuleen, hän teki sillä pakkolaskun Kolejärveen, Seesjärven lähelle Itä-Karjalassa. Pekuri itse ui rantaan, käveli suomalaisten puolelle ja pelastui - tällä kertaa.

Myöhemmin hänet ammuttiin uudelleen alas. Tästä kertoo harvinainen kirja "Spalernajan vanki."

Brewster lepäsi järven pohjassa aina vuoteen elokuun 1998 asti. Silloin se lopulta monimutkaisten operaatioiden ja yritysten jälkeen nostettiiin ylös amerikkalaisen rahoituksen turvin

Pahoin vaurioitunut, sammaloitunut ja ruostunut konerähjä päätyi sitten Yhdysvaltain merivoimien ilmailumuseoon(National Museum of Naval Aviation) Pensacolaan.

Koneen löydöstä käytiin vilkasta keskustelua erään suomalaisryhmittymän taholta, joka katsoi löytäneensä ja paikantaneensa hylyn.

Pensacolasta kone saatiin Tikkakoskelle nimenomaan ilmavoimien komentajan, kenraaliluutnantti Heikki Lyytisen henkilökohtaisten suhteiden ja arvovallan avulla juhlistamaan ilmavoimien 90-vuotispäivää.

Ilmailumuseossa se on nyt toistaiseksi alan harrastajien nähtävänä.

Brewsteriä ei ole tarkoituskaan restauroida lentokuntoiseksi, vaan se konservoidaan näyttelykuntoiseksi.

Lika, muta, levä ym. lentokoneeseen kuulumattomat ainesosat on poistettu, samoin noston ja siirtojen aiheuttamat vaurioit on yritetty korjata.

Suomeen konevanhus saapui meritse.

Brewster BW-381

Katso myös Brewsterin tarina Wikipedian sivuilta: Brewster F2A "Buffalo"

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.